in ,

Yeni Ultrawide simülasyon monitörümüz MSI Optix MPG341CQR 34 inch 144Hz 1ms 4K UWQHD [deneyim ve inceleme]

Direksiyon standımızda artık MSI Optix MPG341CQR 34″ 144Hz 1ms 4K UWQHD Curved monitör kullanıyoruz. MSI Türkiye tarafından gönderilen bu monitörle ilgili deneyimlerimizi bu yazıda okuyabilirsiniz. Araç ve yarış simülasyonları amacı doğrultusunda ilk defa ultrawide curved bir monitör kullandığımızı şimdiden belirtelim. 178° genişlikte görüş açısına sahip bir monitördür.  21:9 oranında 3440×1440 çözünürlüğe sahip, 144Hz yenileme hızı ve 1ms tepki süresi vardır. Bu teknik özellikler herhangi bir oyunda veya simülasyonda sizi öne geçirebiliyor. HDR desteğinde ise 400 nit parlaklığa sahip olduğu için daha canlı ve daha parlak renkler sunabiliyor. Samsung’un 3000:1 contrast oranlı VA LED paneline sahiptir. 1800R curve oranına yani eğri olduğunu da ekleyelim. Monitörü kullanım amacımız araç, yarış simülasyonları içindir. MSI Türkiye‘nin göndermiş olduğu MSI GeForce RTX 3060 GAMING X TRIO 12GB GDDR6 192 Bit DX12 ile test edilmiştir. Yarış ve araç simülasyonlarını 4K çözünürlükte ultra geniş ekranda yüksek grafik ayarlarında oynadık. Yarış simülatörü kokpitleri için 34 inch boyuta sahip bir monitör her türlü senaryoda sizi öne geçiriyor. Ultra genişlikte görüş açısına sahip olmak

Monitör geldiğinde Ortombo DD1+ standına takıldı. Böylece Thrustmaster T300 RS GT direksiyon setimizi hem yeni standında hem de yeni monitöründe kullanmaya başladık. Sırasıyla F1 2020, Automobilista 2, iRacing, Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, BeamNG.drive, Euro Truck Simulator 2, American Truck Simulator, SnowRunner, Farming Simulator 19, The BUS, Fernbus Simulator, WRC 10 simülasyonlarında test ettik. DiRT Rally 2, Drift21 gibi yapımlar ise daha sonra kullanılacak. Microsoft Flight Simulator diğer monitörde kullanılıyor burası tamamen direksiyon ile kullanılacak yapımlar için ayrıldı. Ancak uçuş simülatörleri de ultra genişlikte mükemmel oluyor. Bundan sonra bu yapımlarda üretilen içerikler, videolar, canlı yayınlar direksiyon seti gerektirdiği için yeni kurulan simrig üzerinde yapılacak. Haliyle MSI’ın göndermiş olduğu monitörü kullanacağız. Bizim için son derece öneme sahip bir gelişme oldu. Artık simracing tarafında yayın akışımızda daha fazla haber, video ve paylaşımlar planlıyoruz.

Ultrawide monitör ile yarış simülasyonları ve araç simülasyonlarında daha önce deneyimlediğimiz şekilde çok daha keyif almaya başladık. Açıkçası bu monitörün başına oturup araç sürdüğümüzde kalkmak bile istemiyorum. Görüş alanı ile sanki o pistte gerçekten yarışıyormuş gibi olabilirsiniz. Üçlü surround monitöre göre elbette durum farklı ancak bunda normal oyunu bile geniş ekranda oynamak inanılmaz keyifli oluyor. Bazen ana monitörümüz bu mu olmalıydı diye düşünüyorum. Bundan önce MSI Optix MAG322CQR monitörü de aslında standa takılmıştı. 32inch olması ve daha yüksek olması nedeniyle onun da deneyimi farklıydı ancak mesele ultra genişliğe geldiğinde kullanım amacımız nedeniyle bu monitör daha keyifli oluyor. Geldiğinden beri hem stand hem de monitör nedeniyle çok önemseyerek sürüyor ve oynuyorum. Yoksa kim Automobilista 2’de kariyer yapmaya başlar? iRacing’de Mazda ile Rookie Cup için tamamlamayı düşünür? 😀 Ciddi ciddi RaceRoom, rFactor 2 kurup onları da denemek istiyoruz. Çünkü oynamamak ya da test etmemek için herhangi bir mazeretimiz yok. Hem monitör hem de direksiyon ve standı ile birlikte en iyisine sahip olduk.

Freesync desteği bulunmaktadır. AMD ve Nvidia grafik kartlarında çalışmakta ancak GSYNC özelliği sayesinde ayrıca Nvidia grafik kartınız varsa bu şekilde de kullanabiliyorsunuz. Şu an mevcut sistemde monitörü Displayport ile kullanıyoruz. Bu detaylardan bahsetsek de açıkçası çok ayrıntıya derine inmek monitör geldikten sonra oyun oynamaya daldık. Herhangi bir teknik özelliğin eksikliğini hissetirmediği için kafamızı bu tür şeylerle meşgul etmedik.


RGB ışıklandırması ön tarafta her zaman dikkat çekici şekilde yanıyor. Sağ arka tarafında da aynı şekilde bir ışıklandırma mevcut. SteelSeries GameSense yazılımı ile RGD LED ışıklandırması oyunlarda senkronize bir şekilde kullanılabiliyor. MSI Gaming OSD programında Mystick Light RGB ışıklandırma sistemini kontrol edebilirsiniz. Night Vision özelliği oyun oynarken aşırı karanlık alanlarda açıp kullanılabiliyor. MSI Optix MAG341CQR monitörü Picture in Picture(PIP) ve Picture by Picture (PBP) görüntü modlarını destekliyor. Gaming OSD programında monitörü çeşitli ekranlara bölerek de kullanabiliyorsunuz hatta yayıncılar için en sağda oyun solda ise Twitch sohbet ekranı yerleştirilebiliyor. Ultra genişlikte bir monitör olduğu için tüm ihtiyaçler düşünülmüş. Bunların çoğunu monitörün şu anki amacı doğrultusunda kullanmadım ancak bunların olması harika. Bazen ikinci monitöre ihtiyaç duymadan tek monitörde çözümler üretmek gerekebiliyor. Ayrıca bazen yine sadece bir monitöre odaklanarak çalışmak, oyun oynamak isteyebilirsiniz. Anti-Flicker ve daha az mavi ışık sunan özellikleri bulunmaktadır. Tüm bu özellikler Gaming OSD üzerinden değiştirilebiliyor.

 

Smart Webcam! MSI Optix MPG341CQR monitöründe yüz tanıma özelliğine sahip bir akıllı web kamerası bulunuyor. Stand ile birlikte izlenimleri aktardığımız videoda bahsetmiştik. Eğer özel renk profilleri yaparsanız sizi algıladığınıza ona göre değiştiriyor. Gaming OSD programından ayarlanabilir. Webcam’in ses alma özelliği olduğunu ve normal bir kamera gibi çeşitli görüşmelerde kullanılabildiğini belirtelim. Yani işlevsel…

Veee Amazon Alexa Google Asistan, Microsoft Cortona desteği de var. Sesli komutlarla monitörü kontrol edebiliyoruz.

Monitörün üstüne Camera Cradle eklenebiliyor ve bunun üstüne de aksiyon kamerası veya webcam bağlayabiliyorsunuz. Böylece tripod montajlı bir aparatınız oluyor. Hem normal kullanım hem de yayıncılık için güzel bir çözüm üretilmiş. Ve sağ alt kısmında ise fare kablosu için bir aparat eklenmiş buna da mouse bungee deniliyor.

Bu tarz aksesuarlar ile genel olarak monitörde fazlasıyla bir özelleştirme olduğunu ve her ihtiyaca yönelik olarak kullanılabileceğini deneyimleyen biri olarak belirtebilirim. Şu an için bazı parçaları kullanmasak da farklı senaryolarda işimizi görecektir.

 


Optix MPG341CQR
Model: Optix MPG341CQR
Aspect Ratio: 21:9
Panel Resolution: 3440 x 1440
Screen size: 34 inch
Curvature: 1800R
Mystic Light: Yes
Stand Adjustability: Tilt -5°~15°
Swivel: -30°~30°
Height: 0-100mm
Mouse Bungee: Yes
Refresh Rate: 144Hz
Brightness: 400
Viewing Angle: 178°
Contrast Ratio: 3000:1
Kutudan Çıkan Kablolar
  • HDMI 2.0b x 2
  • DisplayPort 1.4 x 1
  • 3x USB 3.2 Gen1 Type A
  • 1x USB 3.2 Gen1 Type B (PC to Monitor)
  • 1x Earphone out
  • 1x Mic in
  • 1x Combo Jack (PC to Monitor)

Vesa uyumluluğu hakkında direksiyon standları üzerinden birkaç not; Bazı monitörlerin kablo girişleri Vesa aparatının olduğu kısma denk gelebiliyor haliyle simrig kuracak kişilerin buna dikkat etmesi gerek. Fakat bu modelde güç kablosu en solda ve diğer görüntüleme kablolaları da en sağda altta aşağıya dikey olarak yerleştirildiği için problem yaşamıyorsunuz. Ayrıca MSI’ın monitörlerindeki kablo başlıkları kalın olduğu için eğer dik bir şekilde monitöre kablolalama yapılacaksa ortada olduğunda Vesa ile problem çıkabilir. Kablo uzunluğuna gelecek olursak kullandığımız sistemde kasaya biraz uzak olduğu ve her işi tek bilgisayardan halletmeye çalıştığımız için kısa geldi. MSI’ın orijinal kablolarından başkasını da kullanmak istemediğimiz için değiştirmedik. Simracing tarafında bu tarz ihtiyaçlar normal görünebilir.

USB 3.2 yuvaları ise monitörün en solunda yer alıyor. Böylece onu kullanmaya çalıştığınızda bazı monitörlerde olduğu monitörüne arkasına eğilmek zorunda kalmadan sol tarafına direkt olarak takabiliyorsunuz. PC’den monitöre giden kabloyu bağladıktan sonra 3 tane USB 3.2 yuvası aktif oluyor. Webcam, Tobii Eye Tracker, TrackIR 5, Button Box gibi ekipmanlarınızı buraya takabiliyorsunuz. Böylece daha uzun kablo ve bilgisayarınızda yeterince USB girişi kalmadıysa kullanabiliyorsunuz. Kendi deneyimimizi aktarırsak bu harika bir şey çünkü bilgisayar kasasında ve adaptörlü USB çoklayıcıda tek bir delik bile kalmadı! Monitör de simrig amacıyla kullanılınca bu yuvalar işimizi görüyor. Mikrofonlar ve kulaklıklar ya da hoparlörler için jack girişlerini unutmayalım. Hatta 1 tane combo jack paketi de mevcut.


MSI Optix MPG341CQR

https://tr.msi.com/Monitor/Optix-MPG341CQR

Simracing ya da araçlarla ilgili daha fazla içerik üreteceksek o da MSI’ın gönderdiği Optix MPG341CQR 34″ 144Hz 1ms 4K UWQHD monitör ve Ortombo DD1 direksiyon standı sayesinde olacak. Geldiğinden beri çok daha ilgili bir şekilde oynuyor ve içerik planlıyoruz.

 

MSI Türkiye’ye destekleri için çok teşekkürler.

Hasan Elmaz ÖFKE
SimülasyonTÜRK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeter Artık Uçalım! Microsoft Flight Simulator canlı yayını (LTAC/LTFJ) – (ESSA/EFVA) FBW A32NX – video

OxygenDavid, Farming Simulator 19 için dinamik arazi modu üzerinde çalışıyor!