in ,

ETS 2 Araçlara Skin (Paintjob) Yapımı

Euro Truck Simulator 2 – Araçlara Skin (Paintjob) Yapımı

ETS 2 ‘ye mod yapmak isteyenlerin ilk denedikleri tür çekicilere skin yapımıdır. Bu yazı dizisinde aracınızı kendi istediğiniz gibi boyayıp oyuna nasıl aktaracağınızı en ince ayrıntısına kadar öğreneceksiniz.

Rehberi üç ayrı ana başlık altında topladım. Bu ayrım gerçek bir ayrım değildir, sadece rehberi daha anlaşılır kılmak için bu yola başvurulmuştur.

Düz skin yapımı: Oyun içinde herhangi bir şekilde rengi değiştirilemeyen, aracın tamamı yapımcı tarafından boyanmış olan skin türüdür.

Renklendirilebilir skin yapımı: Yapımcı tarafından aracın bir bölümünün boyandığı, geriye kalan bölgenin oyuncunun oyun içinde değiştirebileceği şekilde ayarlandığı skin türüdür. Bu skin türünde yapımcı aracı iki ayrı bölüme ayırıp iki bölümü de oyuncunun boyayabileceği şekilde ayarlayabilir.

Metalik skin yapımı: Yapımcı tarafından aracın bir bölümünün boyandığı, geriye kalan bölgenin oyuncunun oyun içinde metalik renklerle boyayabileceği şekilde ayarlandığı skin türüdür.

UYARI: Photoshop bilgisine sahip olmayanlar skin yapmaya hiç kalkışmasınlar. Eğer kalkışacaklarsa biraz bilgi edinip bu rehberi öyle okusunlar, çünkü bu yazı dizisinde nasıl resim düzenleneceği değil, skin yapımı anlatılıyor.


Bu konuda “Düz Skin Yapımı” anlatılmaktadır. Aşağıdaki linklerden diğer skin türlerinin yapımını öğrenebilirsiniz. Bu konuyu okumadan diğer konuları okumayın. Tüm konuları sırayla okuyun.

Renklendirilebilir Skin Yapımı
Metalik Skin Yapımı


İlk olarak modumuzu oluşturacak dosyaları hazır bulundurmalıyız ki eksiklerini görüp tekrar tekrar düzenleyeceğimiz skin dosyasını oyunda rahatlıkla test edebilelim.

Bu dosyaları hazırlayabilmek için ETS 2 Studio programını kullanabilirsiniz ancak bu program sık sık güncelleme almadığı ve oluşturduğu bazı mod dosyaları oyunda hatalara sebep olduğu için kullanmanızı tavsiye etmem. Bunun yerine başka birisinin hazırladığı, SCS dosyası kilitli olmayan bir modun dosyalarını kullanabilirsiniz.

İndirdiğiniz modun SCS dosyasını arşiv programınızla birlikte açarak herhangi bir klasöre çıkartın. Dosyadan çıkan “def” klasöründe ilerleyin. Karşımıza “sii” uzantılı bir dosya çıkıyor. Bu dosya bir metin dosyasıdır ve moda ait bazı bilgileri içerir.

Def dosyaları her modda farklılık gösterebilir. Bazı deflerde modun özelliğine göre kullanılmasına gerek duyulmayan kodlar bulunmazken bazılarında da kodların sıralaması çok karışıktır ve düzenlemesi zordur. Bu tür sorunlarla uğraşmamak için bu linke tıklayın ve yukarıdaki sorunları yaşamayacağınız bir def dosyası indirin. Bu def dosyasını daha önce indirdiğiniz başkasına ait moda uyumlu hale getirmek için bazı değişiklikler yapmalısınız. Bunun için aşağıdaki adımları uygulayın.

İndirdiğiniz dosyanın ismini mevcut modda bulunan def dosyasının ismini yazarak değiştirin.

Dosyayı not defteriyle birlikte açın ve aşağıdaki kodların karşısında yazanları mevcut mod dosyasında aynı kodların karşısındaki yazanlarla değiştirin.

accessory_paint_job_data :
icon:
paint_job_mask:

Son olarak indirip düzenlediğiniz dosyayı mevcut modda bulunan def dosyasıyla değiştirin.


Artık def dosyasını modumuza göre düzenleyebiliriz. Aşağıda bazı kodların karşısında yazan bilgilerin ne anlama geldiği anlatılmıştır. Diğer kodları değiştirmeyiniz.

name: Karşısında bulunan tırnak içine modunuzun ismini yazabilirsiniz. Türkçe karakter kullanmayınız. Eğer kullandıysanız metin belgesini UTF-8 ile kodlayınız.

price: Skininizin oyun içindeki fiyatı. Kodun karşısına yazdığınız rakam skininizin oyun içinde kaç Euro’ya alınabileceğini belirtir.

unlock: Karşısına yazacağınız rakan skininizi indiren oyuncunun kaçıncı seviyeden sonra bu skini alabileceğini belirler. Oyuncu o seviyeye gelene kadar skininizi oyunda kilitli olarak görür.

stock: Karşısına “true” yazarsanız skininiz sadece boyahanede değil parçacıda stok renkler arasında da bulunur. Skininizin sadece boyahanede alınabilir olmasını istiyorsanız kodun karşısına “false” yazın.

Eğer bu konuda anlatıldığı gibi düz bir skin yapacaksak def dosyasıyla işimiz bu kadar. Geri dönelim ve SCS dosyasından çıkan diğer bir klasör olan vehicle klasöründe ilerleyelim. Karşımıza iki dosya çıkıyor. “TOBJ” uzantılı dosya bizi ilgilendirmiyor. “DDS” uzantılı dosya ise skinin bulunduğu asıl dosya. Bu dosyaya tekrar döneceğiz. Şimdi bu dosyayı oluşturacak olan skin resmimizi hazırlama vakti geldi.


En az 2048×2048 çözünürlüğe sahip, kare formunda bir resim oluşturalım. Formatını PNG veya BMP olarak belirlemeniz önerilir, çünkü JPG formatındaki bir skin resmi, skinin oyunda kalitesiz görünmesine neden olabilir.

Skin yaparken bize şablonlar yardımcı olur. Şablonlar bize, skinin bulunduğu resimde boyayacağımız bölgenin çekicinin hangi bölgesine denk geldiğini gösterir. Kullanabileceğimiz iki tür skin şablonu vardır. Birinci tür şablonlarda aracın iki tarafını da farklı şekil ve renklerle boyayabilirken; ikinci tür şablonlarda, aracın şablonda bulunan tarafına yaptığımız şekiller ve boyamalar otomatik olarak simetrik şekilde aracın diğer tarafına da uygulanır. Birinci tür şablonlarda aracın eteklik, yan ve ön tarafını bir bütün halinde boyayamazken, ikinci tür şablonlarda bu imkana sahibiz. Bu durumları göz önüne alarak tercihinizi yapın ve aşağıdaki resimlere tıklayarak istediğiniz tür skin şablonlarını indirin.

birinci tür ikinci tür

Dosyalarda eksik şablonlar olabilir. Bunları başka yerlerde arayarak mutlaka bulabilirsiniz.

Peki kullandığımız şablon türünü mod nereden anlayacak diye bir soru sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı az önce kaydedip bıraktığımız DEF dosyasında. “def” klasöründe tekrar ilerleyelim ve “sii” uzantılı dosyayı tekrar açalım. En altta “alternate_uvset:” kodu bulunmakta. Eğer birinci tür skin şablonu kullanacaksanız bu kodun karşısına “false” yazın. Eğer ikinci tür skin şablonu kullanacaksanız bu kodun karşısına “true” yazın. Dosyayı kaydedin ve çıkın.


Tekrar skin resmini hazırlamaya dönelim. İlk başta oluşturduğumuz 2048×2048 çözünürlüğe sahip skin resmini bir düzenleyiciyle açalım. Kullandığımız şablonu ise skin resmini kaydederken sorunsuz kaldırabilecek şekilde arkaplana ekleyelim. Bunu bazı düzenleyicilerdeki “Layer” yani “Katman” özelliğiyle yapabilirsiniz. Tabi burada tercih size kalmış. Dediğim gibi, bu aşama photoshop bilgisi gerektiriyor. Siz düzenlediğiniz skin resmini boşluk kalmayacak şekilde dilediğiniz gibi boyayın yeter.

Volvo FH16 2012 Taraftar Skinleri adlı skin modu çalışmamdan bir görüntü:

gs skin çalışma

Ardından resmi kaydedin ve çıkın. Şimdi bu resmi DDS formatına çevirip modumuzun içine atmamız gerekiyor. Burada devreye DXTBmp adlı program giriyor.

Programı buraya tıklayarak indirin ve kurun. Ardından programı açın ve skin resminizi programın penceresinin üstüne sürükleyip bırakın. Sonra, sol üst köşedeki “File” butonuna tıklayın, fare imlecini altındaki “Save as” seçeneğine getirin ve en baştaki “DDS Texture” seçeneğini seçin. Dosya adı yerine, mevcut modun “vehicle” klasöründe bulunan DDS dosyasının adını yazın. Kaydettiğiniz DDS dosyasını mevcut modda bulunan DDS dosyasıyla değiştirin. Ve böylece skin yapımının en önemli bölümünü tamamlamış oluyoruz.


İndirdiğimiz mod dosyasından üç klasör çıkmıştı. İkisini inceledik, sadece bir tane kaldı: “material” klasörü. Bu klasörde ilerlediğimizde ise karşımıza üç tane dosya çıkıyor. Bizi yine sadece DDS dosyası ilgilendiriyor. Bu DDS dosyasında ise skinimizin boyahanedeki seçim ekranında görünecek olan resmi yer alıyor. Bu resim 256×64 çözünürlüğe sahip. Eğer bu resmi değiştirmek istiyorsanız, 256×64 çözünürlüğe sahip, PNG veya BMP formatında olan kendinize göre bir resim hazırlayın. Bu resmi tıpkı skin resminde uyguladığınız gibi DDS formatına dönüştürün. Kaydederken dosyanın ismine mevcut modda bulunan resmin ismini yazın. Ardından bu dosyayı mevcut modun material klasöründe bulunan DDS dosyasıyla değiştirin.

Eğer skin logonuzun; yani skininizin boyahanedeki seçim ekranında görünen resminin, tıpkı oyundaki diğer skinlerdeki gibi belirli bir büyüklükte olmasını, geri kalanının boş olmasını istiyorsanız aşağıda anlatılan yolu izleyin.

Bu linkte bulunan dosyayı indirin ve DXTBmp programıyla açın. Sağ üst köşedeki “Alpha Channel” bölümünde bulunan resme çift tıklayarak düzenleyicinize aktarın. Ardından hiçbir değişiklik yapmadan “Farklı Kaydet” diyin ve kolayca bulabileceğiniz başka bir konuma kaydedin. Bu arada DXTBmp programını sakın kapatmayın. Burada bir şeyi hatırlatmam gerekiyor ki, kendinize göre düzenlediğiniz resmin oyunda görünmesini istediğiniz yerlerinin, az önce DXTBmp programını kullanarak farklı kaydettiğiniz resimdeki beyaz bölgeye denk geldiğinden emin olun. Eğer resmi bunu dikkate alarak tekrar düzenlemek istiyorsanız aynı skin şablonu kullanır gibi bu linkte bulunan resmi kullanabilirsiniz.

Colored Grill adlı skin modu çalışmamdan bir görüntü:
colored grill çalışma
DXTBmp programını kullanarak farklı kaydettiğiniz resmi kesinlikle ellemeyin ve üzerinde oynamayın. Bu resmin özellikleri çok farklı ve henüz nasıl oluşturulduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden bu yöntemi keşfettik.Açık bıraktığımız DXTBmp programına, düzenlediğimiz skin logosunu sürükleyip bırakın. Alpha Channel bölümünün altındaki butonlardan en soldakine tıklayın ve “Tamam”a basın. Ardından çıkan pencerede DXTBmp programını kullanarak farklı kaydettiğiniz resmi seçin ve “Aç”a tıklayın. Sonra “File” seçeneğine gelin ve DDS formatında kaydetme yöntemini uygulayın. Kaydederken dosyanın ismine mevcut modda bulunan dosyanın ismini yazın. Ardından bu dosyayı mevcut modun material klasöründe bulunan DDS dosyasıyla değiştirin.

Böylece skinimizi tamamlamış olduk. Sıra, dosyaları tek bir SCS dosyasında toplamaya geldi. “def”, “material” ve “vehicle” klasörlerini seçin ve üzerlerine sağ tıklayıp “Arşive Ekle” diyin. Arşiv biçimini “ZIP” olarak belirleyin. Sıkıştırma yöntemini “Depola” olarak belirleyin. Arşiv adındaki ismi tamamen silin ve modunuzun ismini yazın. Modunuzun ismini yazdıktan sonra o ismin sonuna bir de “.scs” ifadesini ekleyin. Örneğin arşiv adı şöyle olmalı: “Türkiye Skinleri Paketi.scs”. Ardından “Tamam” butonuna basın. Modunuz oluşturuldu. İster oyunun “mod” klasörüne atın keyfini çıkarın, ister internette paylaşıp herkese ulaşmasını sağlayın.


İsterseniz modunuzu Mod Manager menüsüne uygun hale getirebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bu linkteki makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.


İdris Bilal Erdoğdu – Uşaklı™

 

4 Comments

Leave a Reply
  1. tüm araçlarda uygulanabilir bir skin olması için ne yapmalıyız. her bir araç için ayrı ayrı mod yapacağız ve her birini ayrı ayrı scs mi yapacağız. (scaniar.scs – scanias.scs – streamline.scs gibi)

  2. bu kadar kötü bir anlatım görmedim konu eski ama kafamı baya karıştırdı doğru düzgün bir bilgi gibi gelmiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Written by Uşaklı™

SimülasyonTÜRK, Uşaklı™

ETS 2 1.19 Bitirilmiş Kayıtlı Oyun Profili

Farming Simulator Direksiyon Setinden Yeni Görüntüler