Menu
in , ,

Yeni Arma Reforger erken erişime çıktı! Arma 4 daha sonra…

Yeni Arma Reforger erken erişime çıktı! Arma 4 daha sonra…

Bohemia Interactive, Arma 4 öncesi geçiş oyunu olarak Arma Reforger adında yepyeni bir askeri simülasyon yayınladı. Steam’de 219 TL fiyatla erken erişime açılan oyunda Soğuk Savaş döneminde 51 km² büyüklüğünde Everon isimli kurgusal bir Atlantik adasında geçiyor. Aynı zamanda Xbox Series X|S konsolu için de yayınlandı. Bohemia ekibi Arma Reforger’da yeni ve geliştirilmiş motorları Enfusion Engine kullanıyor. 1 yıl sürmesi beklenen erken erişim süresince çeşitli güncellemeler gelecek. Yepyeni modlama yapısı ve oynanış özellikleri ile Bohemia stüdyosunun yeni Arma çağını başlattığı bir proje oluyor. Tek oyunculu, PVP ve multiplayer oyun modları ile yenilenmiş grafikler, animasyonlar gibi yeni özellikler bulunsa da klasik Arma yapısı hala korunuyor. Steam’deki incelemelerin durumu şu an karışık olarak görülüyor. Çoğu oyuncu daha kapsamlı ve büyük bir sandbox bekliyordu. Arma 4 bir önceki yapım Arma 3 düşünüldüğünde kısa sürede gelemeyecek büyüklükte bir askeri simülasyon oyunu ve sandbox özelliklerine sahip. Arma 4 öncesi Arma Reforger ile hep yeni teknolojileri test ediliyor hem de daha hızlı ve basit oynanışa odaklanılıyor. Everon isimli haritada vadedilen özelliklere baktığımızda rakipleri arasında SQUAD hatta PUBG Battlegrounds bile bulunuyor olabilir. Eski Arma topluluğu veya bu tarz yapımlarda daha çok askeri tarafını seven oyuncuları da hedefliyor.

Modlar artık Bohemia sunucularında paylaşılacak ve konsollara da gelecek. Daha kolay modlama öne çıkıyor ve bununla ilgili eğitimler mevcut. Modlarda kendi görevlerinizi ve senaryolarınızı da Everon haritasında kolaylıkla oluşturmanızı sağlayan bir yapı var. Sandbox konusunda hakkını vermeye niyetliler çünkü burada gördüğümüz her şey Arma 4 demek. Arma Platform da tüm yapımlarını kapsayan genel bir isim olmuş.

Sovyet askeri ve ABD askeri arasında Soğuk Savaş dönemi canlandırılmış. Malden Adaları, 1989 yılına göre inşa edilmiş. Yeni nesil Enfusion Engine sayesinde okyanus körflezleri, göller ve nehirler harika görünüyor. Görseller efektler geniş alanlarda kendini gösteriyor. Ormanlar, tepeler çok canlı görünüyor. Volumetrik bulutlar ve aydınlatma sisteminde yapılan iyileştirmelerle oyun geceleri de gerçekçi olmuş. Ancak çoğu oyuncu yine de grafikleri bazı noktalarda yetersiz buluyor.

Kendi motorlarını geliştirmeye devam eden stüdyolardan ani bir şekilde çok ileri noktada yeni nesil grafikler bekleme hatasına düşmek hoş olmuyor. Özellikle Bohemia gibi simülasyon motoru ile uğraşan stüdyolar hep aynı yoldan geçmek zorunda kalıyor.

Arma Reforger ne değiştirebilir?

Arma 3’ün son yayınlanan topluluk DLC’leri zaten birçok savaş dönemin geçiyordu ve harika görünseler de performanstan dolayı rahat oynanamıyordu. 2022 yılında artık daha performanslı bir Arma yapımı ile karşı karşıyayız. Çünkü yaptıkları optimizasyon çalışmaları Enfusion motorunda kullanılıyor. Arma Reforger da erken erişim olmasına rağmen akıcı ve performans bakımından güzel olmuş. Birçok oynanış videosunda bu durumu gözleyebilirsiniz. Ancak oyun dünyası yine de küçük ve daha da büyüğüne yani Arma 4’e geçtiğimizda umarız da geliştirmeler devam eder. Oyunculara sğalanan envanter sistemi ve çeşitli karakollar inşa etme fırsatı harika olmuş. Yukarıda bahsettiğimiz klasik Arma yapısını yine de atlamamak gerek. Bazı animasyonlara ve hareketlerde bile hala duruyor.

Not: İlk oynanış videomuz ve canlı canlı incelemeleriniz daha sonra başlayacak.

Tanıtım videosu

 

 

 

 

Steam

Xbox için buraya tıklayın. 85 TL’den fiyatlandırılmış.

 

 

 

 

Road to Arma 4

 

 

Arma Reforger ana konusu için buraya tıklayın.

SimülasyonTÜRK

 

 

Leave a Reply

Written by HasanOfke

Exit mobile version