Menu
in , , , ,

Microsoft Flight Simulator – PMDG 737-700 ilk geliştirme aşaması ve beta testinde sona gelindi

Microsoft Flight Simulator – PMDG 737-700 ilk geliştirme aşaması ve beta testinde sona gelindi

Microsoft Flight Simulator için sabırsızlıkla beklenen PMDG 737-700 için ilk geliştirme aşaması ve beta testlerinde sona gelindi. PMDG CEO’su Robert S. Randazzo‘nun açıklamasına göre kapsamlı ve tamamen yorucu bir beta test dönemi olduğu ancak şu anki kalite seviyesinden çok memnun olduklarını ifade etti. Son yayınlanan açıklamalarında bilmemiz gereken her şeyi belirtiyorlar. Şubat ayında önizleme videosu yayınlanmıştı.

Çıkış tarihi ne zaman açıklanacak? Önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantılardan birinde PMDG 737-700’ün çıkış tarihi kesinleştirilecek ve çıkış planlama duyurusu ile yayınlanacak.

737 MAX gelecek mi? 737 ürün grubu MSFS için tüm Next Generation ve MAX ürün gruplarını içerecek şekilde büyüyecek. İlk yayınlama aşaması Next Generation serisine odaklanmıştır. Henüz MAX hakkında herhangi bir bilgi yayınlanmıyor.

Ürün grubundaki tüm modellerin tek tek satılacağını daha önce duyurmuşlardı. MSFS için piyasaya sürülecek olan ilk ürün PMDG 737-700 olacak.

Son derece gerçekçi, özelleştirilebilir bir kullanıcı deneyimi sağlamak için birden fazla winglet stiline sahip yolcu, kargo ve BBJ modelleri 737-700’ü eksiksiz seçeneklerle yapılandırma setini içerecek.

BBJ uçağında BBJ’ye özel bir kokpit bulunuyor. BBJ’ye özel panel düzeni, placarding, sistem operasyonları ile birlikte 0-9 ek yakıt tankları gibi çok çeşitli BBJ seçenekleri içeriyor.

Her uçak kendi ground ekipmanı, özelleştirilmiş pushback(donanımızla kendiniz sürüp kontrol edebileceksiniz) ve yüzlerce kişiselleştirme seçeneği, arıza modları, gerçekçilik seçenekleri ile 737’nin gerçek dünyadaki versiyonundan hemen hemen her yapılandırmaya sahip olacak.

 

Yaklaşık altı haftalık aralıklarla MSFS için sırasıyla PMDG 737-600, 737-800 ve 737-900‘ü her biri bağımsız bir paket şeklinde yayınlayacaklar. Uçak gövdeleri gerçek dünyadaki varyasyonlarını içerecek ve çeşitli eşsiz uçuş, kullanım ve seçeneklere sahip olacak. PMDG’nin buradaki tavrı müşterilere esneklik sağlamak adına her paketi ayrı ayrı satın alınabilir olarak sunmasıdır. Böylece kullanmak istediğiniz modeli tek başına alabileceksiniz. MSFS Marketplace platformuna da geleceği için Türk kullanıcıları için uygun fiyata almak kolaylaşacaktır. Ancak fiyatlarla ilgil bilgiler çıkış tarihi açıklamasında verilecek.

Erken erişim mi oluyor? Robert’ın yeni platformdaki yaklaşımı 737 serisinin ilk aşamalarını neredeyse bir erken erişim aşamasıymış gibi ele almak şeklinde değişmiş. 737-700 yayınlandıktan sonraki ilk 24 hafta boyunca tüm 737 sahiplerine yeni özellikler sunan iki haftalık bir geliştirme güncelleme döngüsü sağlayacak. Böylece erken erişim boyunca hem MSFS platformunun kazandırdığı özellikler hem de PMDG ekibinin uçaklara ekleyeceği yenilikler, düzeltmeler, iyileştirmelerden 2-3 haftalık yeni sürümlerle faydalanacağız. Elbette bu sürümlerin çıkış tarihleri çeşitli güncellemelerle aksayabilir. Ancak şimdiden önemli bir stüdyonun platforma olan yaklaşımı ve kararlılığı ortaya çıkıyor.

Yayınlandıktan sonra eklemeyi planladıkları bazı özellikler:

  • Eskimiş Category | Boeing EFB’nin sağlamadığı özellikleri kapsayan tamamen yeni bir kokpit tableti
  • Yeni, yüksek çözünürlüklü yolcu kabinlerinin yanı sıra bu iki uçak gövdesine uygun olarak tasarlanan yüksek çözünürlüklü BBJ düzeni ile kargo düzeni gelecek. P3D ürünlerinin herhangi birinden daha yüksek çözünürlükte olsa da şu an MSFS’e ekleyebilecekleri ayrıntı miktarını deniyorlar. Eşsiz kabin özelliklerine sahip tamamen yepyeni kabinlerin eklenebileceğine karar verilmiş.
  • Modellerde detay yerleriyle ilgili güncellemeler: MSFS için yeni model serisini tamamladıklarında düşük çözünürlüklü modelleme ve dokulara sahip olan bazı yerleri daha doğru ayrıntı seviyeleri için güncellenebileceğini öngörüyorlar.
  • Aviyonik vb. sistemlerle ilgili çeşitli değişiklikler…

 

Yukarıda belirtilen güncellemeler ücretsiz olarak sunulacak. İki haftalık güncelleme aralıklarında birçok fikir denenecek, MSFS’in imkan tanıdığı ayrıntı seviyeleri getirilmeye çalışılacak.

777 ne zaman gelecek?

737-700’ün çıkışından sonraki yaklaşık 24 haftalık işarete ulaştıklarında 777’nin geliştirme sürecini tamamlamak için daha fazla kaynak ayırmak adına mevcut 737 ürünlerindeki güncelleme hızı yavaşlatılacak. Ancak 737 serisi için sürekli bir destek ve ince ayarların yapılmasını gelecek uzun uzun yıllar boyunca bekliyorlar.

Burada kişisel yorumumuz için parantez açmak gerekirse MSFS platformu eklentilerin sürekli güncel kalmasını sağlayacak yapıya ve geliştiricilerin elde ettikleri satış gelirleriyle sürdürebileceği güncelleme desteklerine olanak tanıyor. Sürekli aktif bir platform, on binlerce yeni kullanıcı, her gün büyüyen bir yapısı ile söz konusu MSFS için özel bir uçak olduğunda geliştiricilerin diğer platformlara göre bazı adımlarda cesur olabileceğini şimdiden görüyoruz.

Tam olarak 737-700’de neler var?

Cevaplanması zor bir soru olduğu belirtilirken kısaca özetliyor. Tamamen özelleştirilmiş motor ve uçuş modeli, doğru, eksiksiz flight management, custom autopilot, flight director system ve tam olarak çalışan LNAV, VNAV, autothrottle, heads up guidance system bulunuyor. Uçağın son derece yenetekli geliştirme ekibi, araştırma yetenekleri, teknisyenlerden, operatörlerden ve üretici/MRO uzmanlarından gelen girdiler sayesinde simülasyon içerisinde mevcut olan 737’ye özgü birçok davranış ve tuhaflığa sahip tamamen özel yapım, yüksek doğrulukta sistemler üzerinde çalıştığı vurgulanmış.

Ne eksik?

En çok sorulan sorrulardan biri de PMDG 737’nin MSFS’de çalışması için ne çıkarmaları gerekiyordu? şeklinde olduğu için buna kısaca neredeyse “hiçbir şey şeklinde” cevap veriliyor. Şu an için gerekli olmadıklarını düşündükleri içi MSFS’e getirmemeyi tercih ettikleri bazı özellikler var. Örnek olarak MSFS için bu tür şeylerin çok daha iyi bir sistemi olduğundan Prepar3D’deki ground steering kontrol etmek için kullandıkları bazı özellikleri koymalarına gerek yokmuş. Ayrıca PMDG ekibi eski tarz olan Boeing EFB’yi kaldırıp onu yeni navigraph charts, uçuş planlama verileri, grafik tabanlı kokpit seçenekleri(şu an FMS üzerinden kontrol edilen menüler) gibi şeyler için daha fazla özgürlük sağlayacak daha yeni bir tablet tasarımıyla değiştirmek için geç bir karar vermiş. Günün sonunda ise MSFS çin PMDG 737-700, 737 serisi uçağın önceki platformlarda üretebildiklerinden çok daha zengin özelliklere sahip bir simülasyon olduğu ve bunun onları çok heyecalandırdığını ifade ediliyor. Uçağı PMDG olmayan birkaç beta tester ile paylaştıklarında onların geri bildirimlerinin oldukça coşkulu olduğu ve bizlerin de kullanmaya başladığında iyi olacağını düşünüyorlar.

Performans nasıldır?

Gerçekten oldukça iyi performans gösterdiği ve son iki ayın sesleri, görsel kaliteyi artırmak için harcamış olsalar da performans hala olağanüstü kalmış. Beta test ekibi için ambargo kalktığında endişe duyanlar paylaşılacak olan videolar, ekran görüntülerine erişebilecek. MSFS’i diğer ürünlerle iyi bir şekilde çalıştırıyorsanız 737’yi de herhangi bir değişiklik yapmaya gerek kalmadan iyi çalıştırabileceksiniz. Robert’ın geliştirme ekipmanı i9 işlemci ve 2080Ti grafik kartı ile donanıtılmış üç yaşında bir sistemmiş. 737’yi varsayılan ve elle yapılmış havalimanlarında görsel kalitesinde herhangi bir azalma olmadan sorunsuz bir şekilde çalıştırıyormuş.

Drzewiecki Design’ın KRNT Renton Municipal Boeing fabrika eklentisinde 40-45 fps’e yakın kare hızları almış ve pürüzsüz bir video çekebilmiş. KRNT ayrıntıları ve karmaşıklığı nedeniyle inanılmaz derece ağır sahneye sahip. Diğer üst düzey havalimanlarında da performansın benzer olduğu FMEE gibi yerlerde kaliteyi hiç düşürmeden 50 fps’in üstünü görebiliyormuş. Sonuç olarak Robert performanstan gerçekten memnunmuş.

Parantez açalım. Hem bizim hem de tanıdığımız çoğu kişinin sisteminde benzer performanslar alabilir ancak MSFS için gelecek olan güncellemelerde performans optimizasyonu için birçok önemli adım var. Bunları da düşündüğümüzde DirectX 12’nin daha stabil hale gelip yaygın şekilde kullanılmaya başlanması, büyük havalimanlarındaki performans sorunlarının çözülmesi gibi durumlarla birlikte PMDG’nin de bu süreci takip etmesiyle performans sorunlarımız böylesine yüksek grafikli bir platformda diğerlerine göre gittikçe iyi olabilir.

 

İndirim alabilecek miyiz?

737 ürün grubu için bir istisna dışında herhangi bir indirim, takas, yükseltme programı uygunlanmıyor.

Kasım 2019’da PMDG 737-NGXu eklentisi P3D için piyasaya sürüldüğünde MSFS için PMDG 737’nin yaklaşık olarak Ağustos/Eylül 2020’de piyasaya çıkacağını düşünmüşler. Prepar3D platformunda 737NGXu’yu satın alan kullancılara MSFS versiyonuna yükseltmeye izin veren bir yükseltme programı sunabilirlerse bunun iyi olabileceğini düşünmüşler. Ancak şu an PMDG 737NGXu eklentisini 2359Z/31ARALIK2019 tarihinden önce satın aldıysanız otomatik olarak bu teşvik programına dahil oluyorsunuz. Programa katılmaya hak kazanan(Kasım/Aralık 2019’a kadar olan) müşteriler Microsoft Flight Simulator ürün serisi için PMDG 737’yi satın almaları karşılığında otomatik olarak hesaplarına 99,99 ABD doları kredi alacaklar. Bu ürün grubundaki herhangi bir kombinasyonu istediğiniz gibi satın alabileceksiniz. Eğer kazandığınız kredinin bir kısmı ile 737 satın almayı seçerseniz gelecekteki bir başka satın alma işleminde kalan miktarı yine kullanabilirsiniz. Bunların hepsi PMDG.com’da otomatik olarak hallediliyor.

Ürün Fiyatı: Açıklanacak

MSFS Marketplace ile ilgili açıklamayı da çıkış tarihi duyurusunda bekliyoruz. Türkiye’de fiyat yereleştirmesi sayesinde PMDG DC-6 çok uyguna satılıyor. Aynısı 737-700 modeli ve sonraki modeller için de geçerli olabilir.


Robert S. Randazzo, PMDG 737 ile ilgili özel açıklamalarını ve süreçle ilgili değerlendirmelerini SkyBlue Radio‘daki yayıncı Jeff Turner’ın programında yaptı. Aşağıdaki videoda yayını dinleyebilirsiniz. Tavsiye ederiz.

 

 

Yayında pek çok özellik için ayrıntılı açıklamalarla MSFS’de ne kadar detaylı inşa ettiklerini açıklıyor. Nose wheel steering tiller’dan PMDG’nin uçuş modeline ve MSFS’e gelen yeni uçuş modeli özelliklerini niye kısa sürede kullanamayacaklarını ve kendi uçuş modeli ve sistemlerini ne kadar hassas olduğunu vurguluyor.


 

Şimdi ne oluyor?

Geliştirme operasyonları en azından Robert için sona ermiş. Dikkatini uçağın bazı çeşitli özelliklerini göstermek için çekeceği videolara ayıracak. Eğitim serisi olmayacak bunun yerine PMDG 737 ile MSFS’e gelen özelliklerin derinliğini hızlı bir şekilde görmemizi sağlayacak bazı küçük bilgi parçaları olarak hizmet edecekmiş. Gelecek hafta ise beta test ekibi için ambargoyu kaldırarak onların deneyimlerinin paylaşılması sağlanacak. Böylece birçok görüntü bulabilecek ve uçakla ilgili detayları öğrenebileceğiz. Ayrıca yayıncılara da uçağın gönderilebileceği belirtilmiş. Kimlere verileceğine dair henüz karar verilemese de önümüzdeki günlerde bu kararların alınmasını bekliyorlar.

Paylaştığı son görüntüyü aşağıda bulabilirsiniz. Bu yazının 23 Mart’ta yayınlanacağını belirtmişler ancak yoğunluk nedeniyle olmamış.

BBJ kokpitinde çekilen bu görüntüdeki detayları fark edebilirsiniz. PMDG CEO’su Robert bu platformda en küçük şey için bile yaptıkları detaylı görsel efekt çalışmalarını her zaman takdir ediyor.




Weather ve Terrain Radar ne olacak? Bunun için Asobo stüdyosu tüm geliştiricilere Sim Update 10 ile terrain, weather API erişimini açacak. WASM uygulamasında bu sorunu çözeceklerini belirtmişler. Haliyle çoğu uçak bu özelliği beklerken Temmuz-Ağustos ayında yayınlanması planlanan Sim Update 10 ile alabileceğiz. Bundan itibaren de JavaScript iyileştirmeleri devam edecekmiş. WebAssembly uygulamasının daha iyi şekilde geliştirilmesi PMDG gibi uçak geliştiricilerinin işlerini kolaylaştıracaktır. Sim Update 9 ile pek çok yeni özellik geliyor. Platformun sıkıntıları çözülmeye devam ediyor. Yine de her şeyin biteceği anlamına gelmiyor. PMDG yukarıda eklediğimiz gelişme ile ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadı.


Özetle önümüzdeki hafta çıkış tarihi açıklanacak. Fiyat bilgisi paylaşılacak. Çıkış gününe kadar planlanan süreci açıklayarak yepyeni görüntüler ve bilgilere erişeceğiz.


Bu yazı ile ilgili geri bildirimlerinizi iletebilirsiniz. Çıkışa kadar tüm gelişmeleri aktarmak istiyoruz. Videolar ve yayınlarımız da devam edecek.


Microsoft Flight Simulator için PMDG 737 önizleme videosu yayınlandı

Microsoft Flight Simulator forumu için tıklayın.

SimülasyonTÜRK

Leave a Reply

Written by HasanOfke

Exit mobile version