Menu
in , ,

American Truck Simulator – 1.50 Güncellemesi

SCS Software, American Truck Simulator için 1.50 güncellemesini deneysel beta olarak yayınladı. Render motoru için önemli güncellemelerin yer aldığı bu sürümde şerit asistanı, önemli kullanıcı arayüzü değişiklikleri, Kaliforniya yenileme çalışmalarının 3. aşaması sıfırdan inşa edilen 6 şehir ve eklenen 2 yeni şehir geliyor. Yeni International LT S13 çekicisi eklenirken aynı zamanda mevcut LT ve LoneStar çekici modelleri için iç ve dış olmak üzere yenileme çalışmaları yapılıyor. Deneysel beta olmasının nedeni yeni render motoru güncellemesinin hala kararlı çalışmama ihtimalidir. Çeşitli hatalar olabileceğinden açık beta olana kadar yeni sürümler gelmeye devam edecek. Güncelleme neredeyse oyun boyutu kadar yükleme yapıyor.

SiSL’in dün akşam yayında belirttiğine göre oyundaki tüm kaplama dosyaları dx9 dds’inden dx10 dds türüne yükseltilmiş.Yeni materyal sistemi de gelecekmiş. Parallax pencereler için gereken altyapı şu an gelse de SCS yüksek ihtimalle bunu bir sonraki güncellemelerde ve Yunanistan DLC’si gibi içeriklerde aktif olarak gösterecek. Render sistemindeki bu önemli değişiklik SCS ekibinin birçok yönden önünü açıyor ve bundan sonraki güncellemelerde daha iddialı olacaklar.


Renderer Changes – Şimdilik hala DirectX 11 API tabanlı çalışıyor)

SCS Software, Prism3D oyun motorunda nihayet yeni bir render sistemine geçiyor.

  • Daha iyi kenar yumuşatma sistemi için TAA (Temporal Anti-Aliasing) teknolojisi ilk kez eklendi. TAA, renk değerlerini daha yüksek çözünürlükten hesaplamak için zaman çizelgesinden özellikle de önceki karelerden yararlanarak daha pürüzsüz bir sonuç sağlıyor. Bu teknik ile önceden bulunan daha yüksek çözünürlüklü render/işleme sayesinde pürüzlü kenarları veya titreşimi azaltmak için görüntüleri yumuşatması amaçlanan sistemden ayrılıyor. SMAA ile birlikte TAA kullanılabiliyor. Grafik ayarlarında çeşitli seçenekleri de var.
  • Cascaded shadow değişiklikleri; Bu sistem ise gölge kenarlarını daha pürüzsüz ve dengeli göstermeye yarıyor. Ve mesafeye göre kademeli bir sistem olduğu için bunların arasında karıştırma yaparken yumuşak bir geçiş de sağlıyor.
  • Soft particles: Partiküller ve ışık plarlamaları geometriye yaklaştığında yumuşak bir şekilde sönümlenerek daha kusursuz pürüzsüz bir görsel deneyim sunmayı sağlıyor. Partiküller için nesnelerle kısmi şekilde karışmasını sağlayan sistem sayesinde bu gibi efektler yumuşak bir şekilde pürüzsüz kesişecek(lastiklerden çıkan toz toprak efektleri, duman, sis vb.) Bu sistem ile daha doğru bir altyapıya kavuştukları için örnek olarak farklı yüzeylerden çıkan lastik izi, sürüş efektleri daha gerçekçi duruyor.
  • Dumanlar için Lit/shadowed shader desteği; Daha gerçekçi ve sürükleyici bir atmosfer sağlaması için gelişmiş hacim algısına ve güneş ışığından gölgelenmeye sahip duman partikülleri sayesinde duman gibi efektler çok iyi görünüyor.
  • Uzak gölgeler: Oyun içindeki gölgelerin daha uzaktaki örnek olarak gökdelenler, fabrika içleri, yollardaki üst geçitler gibi uzaktaki büyük nesnelerden gelen ve her zaman aktif olan gölgeleri Grafik ayarlarında kapatıp açabilme getirildi. Böylece çok uzaktaki objelerin gölgelerini kapatarak performansa katkısı olabilecek.
  • Işık hesaplamaları optimize edildi(Optimized light computation) – Dinamik aydınlatma bu sistem sayesinde clustered lighting yani kümelenmiş aydınlatma olarak bilinen tek bir geçişte işlenir. Gece sahnelerindeki performansını da artırıyor. Shaderlara eklenen bu özellik sayesinde ışıklar bir sahneye eklendiğinde veya kaldırıldığında yeniden derlenmesine gerek kalmıyor.

 

Bize sunulan bu çalışmalar şu an oyunu aynı gösterse de ileride gölgeler, aydınlatma, materyal sistemlerinde değişiklikleri görebiliriz. Şimdilik oyun motorunda teknik olarak güncelleniyor.


Kullanıcı Arayüzü Yenilikleri

SCS Software, Euro Truck Simulator 2 ve American Truck Simulator’ın kullanıcı arayüzünü oyuncu etkileşimini geliştirmek ve daha fazla özelliği barındırmak adına baştan aşağı yeniliyor. Daha düz, minimalist bir tasarım benimseyerek daha kolay erişilebilirlik sağladığı vurgulanıyor. Bu sayede oyun içerisindeki pencerelere daha hızlı erişim sağlıyor hatta gamepad, direksiyon ayarlarını işlevsel olarak daha iyi ulaşıp ayarlayabiliyorsunuz. Yeni yazı tipleri, simgeler ile birlikte oyun içi durum çubuğu, hızlı menü kısayolları ve dahası bu güncellemede yenileniyor. Aşırı sade olması nedeniyle başlangıçta büyük şaşkınlık yaratsa ve şu an tepki de çekse zamanla alışabileceğimiz bir tasarım ortaya çıkarılmış. 2K ve 4K çözünürlüklerde bile daha net bir görünüm elde edildiğini şimdiden belirtebiliriz. Bazı oyun içi pencerelerdeki sadelik göze hoş gelmese de bu gibi noktalarda iyileştirmelere geri bildirimlerle devam edilecek.


California Rework – Phase 3

Çok beklenen California Rework güncellemesinin 3. aşaması nihayet geldi. Kaliforniya eyaletinin 6 önemli şehri güncelleme ile baştan sona yenileniyor ve yeni yerleşimler ekleniyor. San FranciscoOaklandStocktonSanta CruzHuron, ve Fresno bu güncelleme yenilenen şehirler olurken yeni San Jose ve Modesto, şehirleri ise daha önceki Oakdale şehrinin yerini alıyor.

CA-1, US-101, I-5, CA-99, US-395 ve diğer ilişkili yollar ile ana rotalar da dahil olmak üzere bölgedeki tüm yollar tamamen yenilendi. Yosemite Ulusal Parkı için de bu güncellemenin bir parçası olarak önemli geliştirmeler eklendi.

 


International LT S13 & International LoneStar

International LT çekicisi hem iç hem de dış modeli olmak üzere tamamen yenileniyor. LT çekicisi için S13 modeli ile Scania motorları geliyor ve diğer kişiselleştirme seçenekleri ekleniyor. Artık FlowBelow markasının aerodinamik parçaları da var. Kör nokta uyarı sistemi, daha kısa day cab şasiler ile çamurluk, tampon, ön ızgara seçenekleri de geliyor. S13 modelinde Diamond Elite interior tasarımı yeni eklendi. Aynı zamanda kabin fizikleri de işlevsel hale getirildi.


Ayarlar için İpuçları

Artık ayar seçeneklerinin ne işe yaradığını gösteren ipuçları var. Örnek olarak TAA tuning gibi kenar yumuşatma teknojilerini ayarlarken nasıl çalıştığını size anlatıyor. Böylece çeşitli ayarlar hakkında daha çok bilgiye sahibi olabiliyorsunuz.


Şerit Asistanı – Lane Assistant

Çeşitli sürüş asistanı özellikleri her yeni güncellemede bizimle buluşuyor. 1.50 ile şerit asistanı dahil ediliyor. ATS’de 35 mil/s ve ETS 2’de 55 km/s hız üzerinde yolda giderken bu sistem sizi şerit değiştirdiğinizde uyarıyor. Şerit asistanı iki farklı mod ile geliyor. Şeritten çıktığınızda uyaran sistemin yanı sıra sizi şeritte tutmayı sağlayan(lane keeping support) özellik için klavye kontrollerinden tuş atamanız gerekiyor. Bu konuda force feedback desteği ile direksiyonlarla birlikte uyumlu çalışması sağlanmış. Aynı zamanda adaptif hız sabitleyici ile birlikte bu özelliği de kullanabilirsiniz.

Değişiklikler listesi

Harita

  • California Rework – Phase 3

Araçlar

  • International LT S13 (yeni)
  • International LoneStar (interior) ve LT (exterior & interior) yenilemesi
  • Şerit asistanı özelliği eklendi(Lane assistant)

 

UI (Kullanıcı Arayüzü)

  • Önemli bir UI/kullanıcı arayüzü tasarımı güncellemesi (Ana ekran yeniden tasarlandı, kalıcı Durum Barı, Hızlı Menü, yeni yazı tipleri(font), simgeler ve dahası)
  • Ayar seçenekleri artık ne işe yaradığını gösteriyor

Görsellik

  • Render(işleme) sistemi için iyileştirmeler
  • TAA(Temporal Anti-Aliasing) isimli geçici kenar yumuşatma teknolojisi özelliği eklendi
  • Cascaded shadow güncellemeler; Oyun içi gölgelerin kademeli olarak işlenmesini daha pürüzsüz ve yumuşak geçişli olmasını sağlıyor.
  • Soft particles/Partiküller için nesnelerle kısmi şekilde karışmasını sağlayan sistem sayesinde bu gibi efektler yumuşak bir şekilde pürüzsüz kesişecek(lastiklerden çıkan toz toprak efektleri, duman, sis vb.)
  • Dumanlar için Lit/shadowed shader desteği
  • Uzak gölgeleler için grafik ayarlarında açıp kapatma desteği eklendi(Far shadows)
  • Işık hesaplamaları optimize edildi(Optimized light computation)
  • Kare hızı sınırlayıcı eklendi(Frame rate limiter)

Ses

  • Fren gıcırdama sesleri eklendi

 

 

Kare hızınızı oyun içi 60 ve arka plandayken ise 30 yapmanız oyunun grafik kartınızı daha doğru kullanmasını sağlayacaktır.

 




Uyarı!

Bu güncelleme henüz deneysel beta sürümünde olduğu için çeşitli sorunlar yaşabilir veya hatalarla karşılaşabilirsiniz. Modlarınız uyumsuz olabilir, oyununuz çökebilir. Bunları göz önünde bulundurarak yükleyiniz. Güncelleme için gerekli feedbackleri buradan gönderebilirsiniz.


Beta programına nasıl katılırım?

Steam > Oyun Kütüphanesi > American Truck Simulator sağ tıklayın Özellikler penceresinde BETALAR sekmesine gelin. experimental_beta > 1.50 seçin.
Şifre istemeyecektir. Güncellemeye başlayacaktır. Eğer olmuyorsa Steam programını yeniden başlatın.


Klavye kontrollerinde oyunda bulunan bazı özellikleri açıp kapatma gibi işlevsel tuş ayarları da getirilmiş.

  • gear_drive
  • gear_reverse
  • auto transmission mode
  • auto engine brake
  • auto retarder
  • emergency brake
  • şerit takip asistanı
  • şerit takip asistanı modu

 

Örnek olarak otomatik retarder sistemini oynanış ayarlarında elle açıp kapatmamız gerekiyordu ancak bunu bir tuş atayarak da gerçekleştirebileceğiz. Elbette bu gibi araç özelliklerini sürerken gerçekteki gibi kontrol hoş olsa da tüm bunlar için hem tuş kombinasyonu özelliğini hem de eğer direksiyon setiniz veya buttonbox gibi cihazlarınız varsa işinize yarayacaktır.

Pressure units ile basınç sistemi için psi ve bar ayrımı da geliyormuş.

 

 

 

 

American Truck Simulator forumu için tıklayın.

 

SimülasyonTÜRK

Leave a Reply

Written by HasanOfke

Exit mobile version