Menu
in , ,

Yeni uçuş simülatörü X-Plane 12 yenilikleri

Laminar Research tarafından duyurulan X-Plane 12 uçuş simülatörünün yeniliklerini Hakan Rüzgar‘ın yazısından okuyoruz. Fotometrik aydınlatma, yeni uçaklar, iyileştirilmiş grafikler ve sesler, geliştirilmiş yeni uçak sistemleri, yüksek ferformans, volumetrik bulutlar ve dahası geliyor. X-Plane 12, 2022 yılında erken erişim sürümü olarak satışa çıkacak.


X-Plane 11, zamanında X-Plane 10 ile karşılaştırıldığında çok güzel bir simülasyondu. X-Plane 10 ise bir öncekine göre güzeldi. Ancak her yeni sürümde anlaşılıyor ki eksiklikler tek seferde giderilmek yerine aşama aşama giderilmiş. X-Plane 11, 2017’de çıkmıştı, ancak ona rağmen grafik sorunu ve işlemcide tek çekirdekte yüksek performans elde etme sorunu vardı. Yani ne kadar güçlü işlemcimiz olursa olsun, sadece tek çekirdek hızına bakıyordu. Laminar, bilirsiniz sürpriz yapmayı çok sever kendileri, X-Plane Next Gen diye bir şeyle çıkageldi. Kimisi ücretsiz bir GÜNCELLEME olacağından kimisi de X-Plane 12’nin gelişinden bahsetti. Ve tabii ki zamanla bu X-Plane 12 oldu. Peki yenilikler nedir? Ve daha çıkacak özellikler nelerdir? Sırayla bakalım…


1 – Yeni Işıklandırma Motoru: 11’de bu durum çok berbattı, simülasyonun renkleri, yabancıların tabirinde yıkanmış bir rengin solmuş haliydi. 12’de hem gerçek hayattan alıntı olan değerlerin yanı sırasında, ki buna fotometrik ışıklandırma dediler, solmuş renklerden de tamamen kurtuluyoruz.

2 – Yeni bir kuş!: Bundan 1 ay sonra tüm X-Plane fanlarını coşturacak Airbus A330 fragmanı ile geldiler. Ve onun yanında yine gösterdikleri fotometrik ışıklandırma da dolaylı yoldan şovunu yapmış oldu.

3 – Karton çevre mi yoksa dinamik çevre mi?: 11’de çok hareketsiz bir çevre mevcut bilirsiniz, en fazla arabalar vıın yapıp gidiyor ve şoförü olmayan havalimanı araçları… neyse o havalimanı araçlarına geleceğiz. Ağaçlar 3 boyutlu olmuş, sonunda! Ve dinamikler de 🙂 Mevsimleri de gösterdiler ama bir şey eksikti tabii ki… ÇOK BÜYÜK EKSİK.

4 – Birisi ekran görüntüsü mü dedi?: 3 Videoya da fanları alıştırdılar tabii, millet ”acaba sıradaki video ne olacak ya” diye beklerken, o heyecan patladı ve bu sefer karşımıza ekran görüntüleriyle çıktılar. Tabii doğruyu söylemek gerekirse video beklerken ekran görüntüsü gören benim de suratım asılmıştı. Ama daha dur yeni başlıyoruz tavırı tutmaz mı Laminar’ın?

5 – Röportajlar!: X-Plane developer ekibi, Flight Simulation Association ekibiyle kocaman bir röportajı oldu, hala X-Plane next gen tutturdular da tutturdular, X-Plane 12 diyince de ”Daha adını belirlemedik” diye bi geri vites attılar. Ancak! Bu sefer de ekran görüntülerini birleştirdikleri videoları paylaştılar 🙂 Havalimanı çevreleri, jetwayler, texture’lar, zemin üstünde yağmur sonrası su birikintileri, asfalt çatlakları, üzerinde Laminar Master yazan tenis kortları, mezarlıklar, limanlar, kuleler, gemiler, GELİŞTİRİLMİŞ DENİZ, say say bitmeyecek daha fazla dünya objesi!

6 – Sonunda şuna X-Plane 12 demeye başladılar: Ormanda bir gündoğumunu gösterdiler, kuş sesleri, çevre sesleri, huzur dolu yemyeşil bir ortam, sağlam gözüküyor. Sonra bir gürültü duyuyoruz, F4 geliyor 🙂 Şovlarını da yaptılar, Head Up Display, bkz. HUD’a olan bakış açısından da projeksiyonla HUD’a yansıtılan Primary Flight Display, bkz. PFD’nin dışarı taşma detayı da oldukça gerçekçi olmuş. Sıradaki! Hava durumu, 11’de biliriz böyle hava durumu değiştikçe bulutlar tamamen kaybolup geri geliyordu falan, bi Star Wars ortamı vardı malum 🙂 Sadece metar yükleyip uçağın bulunduğu konumda kısıtlı alana bağlı hava durumu yansıtıyordu. 12’de ise sınırsız ve yumuşak geçişli bi hava durumu sistemi geliyor. Yani bir şehirde hava güneşliyse daha öbür şehire geçerken bulutların vs. kaybolup geri gelmeden o şehirdeki yağmuru da tecrübe edebileceğimiz karmaşık açıdan mükemmel bir hava durumu.

7 – BUZ!: Gerçekte, uçak gövdesi buz tuttuğunda STALL riski gelişir. Hopp duralım bi orada, simülasyonda anti ice tuşlarına boşuna basmıyor muyduk? Malzeme çıktı işte bize 🙂 Window Heat’ler de yalnız kalmasın tabii.

8 – Pamuk Şeker isteyen? Bulutlar tabii ki: 11’deki 2 boyutlu, içlerinden geçerken ambulansa yol veren araba gibi kenara çekilen bulutlardan kurtuluyoruz, ray marching denilen, fotometrik ışıklandırmayla birebir uyumlu bulutların aydınlatılması gerçekleşecek. Bulutlar artık Star Wars mantığı gibi ışınlanmak yerine yoktan oluşacaklar zaman içerisinde. Güneş yansıması bulutu pasparlak yapar da gözümüzü alır ya bazen, sonra güneş ışını bulut aralarıdan fener tutar gibi yeryüzüne yansır, heh ondan bahsediyorum 🙂 Ekran kartını daha verimli kullanacak. Bu performans açısından da ışığın yandığı anlamına geliyor.

9 – Kokpitteyiz ya ne şemsiyesi!: Yağmur efektleri çok geliştirildi, dinamik hale getirildi. 11’de librain sadece opengl ile çalışıyordu. Bu durum da tabii kullanıcıları üzüyordu. Ama 12’de, normalde açık kaynak olarak kullanılan librain, simülasyonun içine yerleştirilerek bir parçası haline getirildi. Artık 3 boyutlu yağmur efektlerinin ve yağmurun su birikintisine düşüşünde oluşan dairesel damga efektlerinin tadını çıkarma vakti, ama dediğim gibi, kokpitteyiz 🙂 Neyse silecekler var onlar da yine 3 boyutlu yağmur damlacığı efektiyle gayet güzel iş çıkardılar.

10 – Tekrar A330 dediler?: Neredeyse study level kardeşim bu! Birbirinden bağımsız çalışan hidrolik pompaları, teker koyduktan sonra iniş takımlarının araba süspansiyonu gibi sekmesi, sol elevatörün mavi hidroliği, sağ elevatörün de sarı hidroliği 2. planda kullanmasının detayı da buna dahil. ECAM’daki failure yazıları da çok şaşırttı. Acil durum senaryosunda örneğin motor arızası, bize checklisti verecek buyur kardeşim diyecek ECAM reis.

11 – Sesler!: Dünyada duyabileceğimiz bütün çevre sesleri eklenmiş durumda! Rüzgar şiddeti de bu seslere dahil tabii ki!

12 – Dinamik dünya: Rüzgar şiddetine göre artık ağaçlar da sarsılacak, güzel düşünce.

13 – Havalimanlarında boş saf kalmasın: İnsansız havalimanı araçlarına artık bi çalışan tutup gel kardeşim sen bu alanda çalışacaksın deyip adam yerleştirdiler. Körük dediğimiz jetwayler de default havalimanlarında çalışır hale geldi!

14 – FMOD 2.0 desteği: Kullandıkları ses motoru FMOD’un 2.0 sürümüne geçiş yapılıyor ve yukarıda bahsedilen ses yenilikleri daha iyi hale getiriliyor.

15 – SU!: Uçaklardaki landing light’ların suya yansımasını bekleyin ve 3 boyutlu dalgaların tadını çıkarın 🙂 Artık işlemci yerine ekran kartını kullanacak sularımız var! Bölgeye göre suların renkleri de değişiyor.

16 – Yeni kuşlar, hem de bir sürü!: Cessna Citation’da Yoke ayrımı olacak, bir pilot sola komut verirken öbür pilot da yine kendi doğrultusunda istediği yöne kontrol verebilecek. Bir arıza olduğunda sağ aileron kontrol yitirirse sol aileron kullanabileceğimiz anlamına da geliyor.

17 – ATC simülasyonu: Push to talk özelliğiyle ve lokalizasyon özelliğiyle dünyanın neresinde olursanız olun Xplane sizin ingilizce konuşmanızı atc push to talk kısmında algılayabilip ona göre bir talimat sunacak.

18 – Bundan sonra yine ekran görüntüleri: Çok fazla şey attılar ki, yerdeki su birikintiler, LOWI’yi güzelleştirmeleri, Lancair Evolution camına çarpıp da camın eğiminden kayan yağmur birikintilerinin izleri, yağmurlu havada bi VFR Cessna, Devasa bulutların arasında sörf yapan helikopterimsi azıcık futuristik bir uçak, yine say say bitmiyor.

19 – Geldik en önemlisi, GRAFİKLER: X-Plane 12’de grafikler henüz geliştirilmedi. Yani shader açısından bahsediyorum, neden mi? Bir yayıncı twitter’da @xplaneofficial taglayıp grafikleriyle oynamadıklarından bahsetmişti, ve cevap olarak ”Bugün değil (şakasına sinirli emoji)” #nogames hashtagi gelmişti 🙂 Yani grafik geliştirmelerini en sona saklıyorlar anladığım kadarı. Şuan sadece simülasyon sistemleri ve dünya objeleri değişiyor. Tabii uçakları da dünya objesi sayabiliriz bence.

Yazar: Hakan Rüzgar “[FROST] Virtual Pilot and E.L.L.#6232

 

 




X-Plane 12 yazıları ve haberlerimiz devam edecek.


X-Plane 12 forumu için buraya tıklayın.

SimülasyonTÜRK

Leave a Reply

Written by HasanOfke

Exit mobile version