in , ,

Yeni Microsoft Flight Simulator – IFR Aletli Uçuş özellikleri tanıtıldı 8. Bölüm [Türkçe Çeviri]

Yeni Microsoft Flight Simulator – IFR Aletli Uçuş özellikleri tanıtıldı 8. Bölüm [Türkçe Çeviri]

Yeni Microsoft Flight Simulator 2020’nin aletli uçuş özelliklerinin tanıtıldığı IFR videosu paylaşıldı. Özellik tanıtımları serisinin 8. bölümünde navigasyon, uçuş planlama, aletli uçuş ve hava trafik kontrolü(ATC) tarafında yapılan yenilikler tanıtılıyor. Asobo stüdyosunda baş tasarımcı olarak çalışan Damien Cuzaco anlatıyor. Türkçe çeviri olarak okuyabilir ve videosunu izleyebilirsiniz.


Herkese merhaba, Feature Discovery Serisi’nin yeni bölümüne hoş geldiniz. Ben Damien Cuzaco, Asobo Studio’da Baş Tasarımcıyım. Bu bölümde, yeni Microsoft Flight Simulator’daki alet uçuşu dediğimiz IFR özelliklerinden bahsedeceğim.

İlk olarak FS2020’de mevcut olacak navigasyon verileriyle başlayacağım. Ardından uçuş planlama özelliklerine geçeceğim. Son olarak da IFR uçuş deneyimi sunan Aletlere ve Hava Trafik Kontrolü (ATC)‘ne bakacağız. Uçuş operasyonları ve hava trafik yönetimi çözümleri sunan Navblue şirketiyle ortaklık kurarak, FS2020’de uluslararası bir standart dosya formatı olan “ARINC 424” adlı navigasyon sistemi altyapısını kullandık. Gerçek dünyada olduğu gibi, bu verilerin her 28 günde bir resmi ARINC sistemine bağlı olarak güncellendiğini belirtmek gerekir. Bu sistemde Ara Noktalar(Waypoints), VOR’lar(radyo seyrüsefer yardımcısı), NDB(yer bazlı basit bir radyo seyrüsefer yardımcısı) , Comm Frequencies(İletişim Frekansları), Localizers(Yerelleştiriciler), Kontrollü/Kısıtlı Hava Sahası, Yaklaşmalar, SID – Standard terminal Arrival Routes(Standart Aletli Kalkış) ve STAR – Standard Instrument Departures (Standart Geliş Rotası) süreçleri kullanılıyor. FS2020’de ister kapıdan veya park alanından, isterseniz motorlar çalışır durumdayken aktif veya zorlu bir pistten dünyanın herhangi bir yerinde doğrudan uçmaya hazırsınız. Kalkış ve Varış noktanızı seçtiğinizde uçuş planlama fonksiyonuna devam edebilirsiniz.

Seçtiğiniz uçuş türüne bağlı olarak, Doğrudan veya VOR’dan VOR’a ya da Düşük İrtifa IFR veya Yüksek İrtifa IFR seçeneklerini kullanarak rotanızı belirleyebilirsiniz. Ayrıca ara noktalar ekleyip çıkarak rotayı isteğinize uygun şekilde manuel olarak düzenleyebilirsiniz. Rotanız için istenirse düzenleyebileceğiniz bir seyir irtifası önerilir ve ara noktalar arasında tahmini süreler sunulur ve bu bilgileri NavLog’da bulabilirsiniz.

ILS, VOR ve RNAV (Saha Seyrüseferi)’a ek olarak, Standard Instrument Departures/Standart Aletli Kalkış (SID) ve Standart Geliş Rotası/Standard terminal Arrival Routes (STAR) da FS2020 uçuş planlama panelinde bulunan özellikler arasında. Ve bu da demek oluyor ki gerçeğe çok yakın uçuş koşulları planlayabilirsiniz. Uçuş planları harici kaynaklara kaydedilebilir ve onlardan yüklenebilir ve oluşturulabilir. Uçuş planlama bilgileri Worldmap’ten uçak enstrümanlarına aktarılacaktır. Ayrıca kokpitlerde doğrudan uçuş planları oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz.

Genel havacılık uçaklarında geniş bir ekran paneli sunuluyor ve bunlar arasında Garmin 430 ve 530 ile Garmin G3X, G1000, G3000 ve G5000 yer alıyor. En yaygın üç tip radyo seyrüsefer yardımcısı mevcut. Zorlu koşullarda navigate etmek için, NDB (Doğrusal Olmayan Beacon) adı verilen bir radyo işaretine göreceli yön gösteren ADF (Otomatik Yön Bulma için) kullanılır. VOR, istasyondan uçağa ve DME’YE (mesafe ölçüm ekipmanı), istikametten uçağa deniz mili mesafesini gösteren manyetik istikametle sunulmaktadır. VOR ve DME göstergeleri genellikle aynı yayınlanmış frekansta aynı konumda bulunur. Tabii ki, iniş yaklaşması için hem dikey hem yatay destek sağlayan ve pistte konumu doğru şekilde bulmanızı sağlayan ILS (Enstrüman İniş Sistemi) kullanabiliyorsunuz. 8.33 kHz frekans aralığı yerel olarak destekleniyor ve böylece radyolarınızı güncel frekanslara gerçekçi bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Uçuş Yönetim Sistemi olan uçaklar için, FMC veya MCDU’ya ön kontrol prosedürlerini, Veriler, INIT (Çalıştırma), uçuş planlama, radyolar ve performansı simüle etmek için temel işlevler sunuluyor. ATC (Hava Trafik Kontrol) sistemi çeşitli işlevleri destekliyor. Yer kontrolü, size kalkış izni verirken Canlı veya Yapay Zeka trafiğini göz önünde bulundurarak uçaklara pistlere inmeyi ve pistlerden taksi yapmayı denetliyor. Kule, havaalanının yakınındaki trafiği görüntüleyerek kalkış veya iniş için izin verir. TO/GA’ya (kalkış ve pas geçiş) ek olarak, azaltılmış itme kalkışları(derated takeoff) tam itme kuvvetinden daha az kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Kalkıştan sonra navigasyon ve otomatik itme (Airbus’ta) veya otomatik gaz (Boeing’de) için otomatik yönetim tarafından yönetilen modlara sahip bir uçuş yönetim sistemine güvenebiliyorsunuz.

ATC (Hava Trafik Kontrol) sistemi artık Standart Aletli Kalkış (SID) ve Standart Geliş Rotası (STAR) süreçlerini destekliyor ve mevcut istikametlere yönelik vektörler sunuyor. Ara noktalar, kısıtlamaları kontrol etmek için navigasyon ekranını izleyen otomatik pilot panelde (FCU) görülür. ATC iletişimi devam ederken uçağı uçurmaya odaklanmak istiyorsanız, ATC iletişimi yardımcı pilot yapay zekasına devredilebiliyorsunuz.

Hava Radarı canlı hava analiz etmek için kullanılabilir. Canlı hava koşullarına ek olarak, IFR uygulaması için tavanlar ve pist görünürlük aralığı da dahil olmak üzere hassas hava koşullarını ayarlayabiliriz. Eğer uçuş planlarınızı değiştirmek istiyorsanız, iptal ve IFR aktif uçuş planına dayalı IFR izni talep edebilirsiniz.

Artık Standart Geliş Rotası (STAR) prosedürlerini de takip edebiliyoruz (MCDU, navigasyon ekranı ve ATC tarafından desteklenir). ILS (Aletli İniş Sistemi) izni aldıktan sonra, son istikamete yaklaşma noktasında ve uygun irtifa seviyesine getirildiğinde, minimum seviyeye ulaşıncaya kadar glideslope’u takip etmek için yaklaşma modunu(APP) etkinleştirmeyi ayarlayabilirsiniz. Radyodan trafik konuşmalarını duyabilirsiniz. ATC, diğer uçaklara vektörlerizi verir ve ATC’nin yeterince yakınlarsa trafiği görünürde rapor etmesini istediğini de duyabilirsiniz. İniş izni istiyoruz. İzin almadan inmeyi seçerseniz, trafikteki uçakların belli pistlere inişini veya kalkışını engellemek gibi beklenmedik yapay zeka davranışlarına neden olabilirsiniz. Hava trafik merkezi inişinizi iptal edebilir ve tur atmanızı isteyebilir, uçakları sıraya koyabilir veya kullanıcının iniş yapmasını veya turlamasını talep edebilir.

Otopilotu devre dışı bırakabilir ve son uçuş anlarını elle uçurabilirsiniz veya donanımlı uçaklarda otomatik inişi aktif edebilirsiniz. FS2020, kapıdan kapıya otantik bir IFR uçuş deneyimi sunuyor ve herkesin gerçek hayattaki gibi uçmanın heyecanını yaşamasını sağlıyor. Umarız IFR özelliklerine baktığımız bu videoyu beğenmişsinizdir.

Tüm ekibimiz adına desteğiniz ve videoyu izlediğiniz için teşekkür ederiz, Görüşürüz!


Microsoft Flight Simulator 2020 forumu için buraya tıklayın.

SimülasyonTÜRK

One Comment

Leave a Reply
  1. Çok güzel ve aydınlatıcı bir tanıtım yapmışsınız. Kutluyor ve tebrik ediyorum. Simülatörü de büyük bir heyecanla bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Truck World: Australia adında yeni bir kamyon simülasyonu duyuruldu

Fernbus Simulator’ın Mercedes-Benz Sprinter W906 minibüs DLC’si yayınlandı