in , ,

Yeni Microsoft Flight Simulator 2020 – Meteoblue ile Hava Durumu Tahmin Sistemi [Türkçe Çeviri]

Yeni Microsoft Flight Simulator 2020 – Meteoblue ile Hava Durumu Tahmin Sistemi [Türkçe Çeviri]

Sabırsızlıkla beklediğimiz yeni Microsoft Flight Simulator 2020‘nin hava durumu tahmin sistemi için İsviçreli Meteoblue firması ile iş ortaklığına gidilmiş. Meteoblue mühendisi tarafından hem hava tahminlerinin nasıl yapıldığı hem de Microsoft Flight Simulator’da bunun nasıl geliştirildiği anlatılıyor. Bu harika videoyu sizlere Türkçe çeviri metni olarak sunuyoruz. Partnership Series bu bölüm ile başlıyor. Navblue için bir video paylaşmadılar. Bakalım diğer iş ortağı FlightAware için paylaşılacak mı?


Tüm görüntüler Microsoft Flight Simulator 2020’de çekildi.

Herkese merhaba ben Mateus, malzeme ve hava durumu sistemimizin ana geliştiricisinin kurucu ortağıyım. Bugün, Flight Simulator‘un hava durumunu nasıl tahmin ettiğini ve aslında nasıl bir tahmin oluşturduğumuzu hızlı bir şekilde açıklamak istiyorum.  Temel olarak, dünyayı bazı küçük kutucuklara bölerek başlıyoruz ve hava durumunu tanımlamamız gereken her kutu için ayrı işlem yapıyoruz. Bunu sıcaklık rüzgar hızı, nem basıncı, yağmurlu kar ve hava durumunu tanımlayan hemen hemen her şeyi planlayarak yapıyoruz. Her bir kutuda uçuş şartlarını değiştiren farklı hava koşullarına sahip olduğumuza göre, sadece yüzeydeki hava ile değil, aynı zamanda daha yüksek rakımlarla da ilgilenmek durumundayız. Buna bulduğumuz çözüm ise mevcut küresel hava verilerini düzenlemek için bir diğerinin üzerine diğerini ve diğerini stratosfere kadar eklemek oldu.

Microsoft, İsviçre şirketi Meteoblue ile mükemmel bir ortaklık kurdu. Meteoblue, gözlem verilerini yüksek çözünürlüklü sayısal hava tahminlerini ve geniş tarihsel veri arşivlerini kullanarak tüm dünya için yüksek hassasiyetli hava ve çevre verilerini yöneten ve tedarik eden alanında deneyimli bir hava tahmini şirketidir. Meteoblue 2006 yılında Basel İsviçre Üniversitesi’nden bir spinoff olarak kuruldu ve o zamandan beri iki kişilik bir başlangıçtan 50’den fazla ülkede müşterileri olan bir şirket haline geldi. Meteoblue, CEO Karl’ın inovasyonun başlangıçtan beri DNA’ları olduğunu açıklamasıyla teknolojik atılımlarına öncülük etti ve bu, Meteoblue’nun hava işinde yaptığı bazı önemli değişikliklerde de dile getirildi. Bunlardan biri operasyonel bazda tüm Orta Avrupa’yı kapsayan bu iki kilometrelik hava modeliydi. Ardından Afrika ve Güney Amerika için 10 ila 18 kilometrelik bir çözünürlükle birkaç yüksek çözünürlüklü model oluşturmaya devam ettik ve 2013 yılında tüm aralıklarla 7 gün ilerisine ait küresel bir hava modeli çalıştıran ilk özel şirket olduk.

Meteoblue web sitesi, tüm büyük hava modellerini karşılaştırmak için dikey bulut yapıları çoklu model tahmini ve grafiklere sahip meteogramlar gibi birçok görselleştirme formuna öncülük etmiştir. 2003 yılında başlayan ilk versiyonlara sahip birkaç nesil rüzgar parçacığı simülasyonları, uçuş hazırlığı için tüm METAR ve TAF bilgilerine kolay ve sorunsuz erişim ve bu yıldan başlayarak, hava durumu verilerinin web üzerinde uygun bir bilimsel görselleştirmesini sağlayan ilk vektör tabanlı interaktif hava durumu haritalarına sahiplerdir.

Flight Simulator, ne kadar veri sağlayabileceğimiz konusunda neredeyse hiç sınırın olmadığı bir proje. Bu yüzden küresel olarak bu kutucukların 250 milyonuna ulaşmasına karar verdik. Yani şimdi uçuş simülatörü sadece havaalanında değil, özellikle de her yerde hava durumu hakkında bilgi sahibi oluyor, özellikle de bulutlar için üst üste gelen 60 dikey katman ekledik, bu da bu inanılmaz miktarda detay yaratmamızı sağlıyor.

Simülatörde olanları görüyoruz, ancak hava tahmin nasıl yapılıyor? Basit bir deney yapalım. Bu küçük eğime koyduğum bir pil var ve gitmesine izin verirseniz yuvarlanır ve sonunda durur. Şimdi soru şu: Piller neden böyle yuvarlanıyor? Başlangıçta ona etki eden iki kuvvetimiz var, onu hızlandıran yerçekimi ve sonra masayı yavaşlatan sürtünme var. Eğer bataryaya etkiyen kuvvetleri bilirsek, bunları matematiksel denklemlere koyabilir ve bu bataryanın zaman evrimini öngören bir denklem sistemi yaratabiliriz. Hava tahmini ile bundan sonra 30 saniye nerede olacağını biliyoruz. Süreç hemen hemen aynıdır, tek fark daha fazla değişkene sahip olmamız ve denklemlerin çok daha zor olmasıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken başka bir nokta daha var. Simülasyonumuzun sonucu, nereden başladığımıza çok bağlıdır. Bu başlangıç noktasına başlangıç koşulları denir ve bu başlangıç koşullarını ölçümler alarak buluruz. Yani bunlar yer istasyonları, uyduları ve hatta uçakları kapsayabilir.  Şimdi başlangıç koşullarını ölçtüğümüzde bunu sonsuz bir doğrulukla yapamayız. Başlangıç konumunu bir santimetreye kadar doğru ölçtüğümüzü söyleyebiliriz ve daha sonra bunun güneşli havalarda daha doğru olmasını istedik. Ancak 1 santimetrelik bir doğruluk, bazı durumlarda iki farklı sonuca yol açabilir ve bu yüzden bazen hava tahmini çok doğru olabilir ve bazen çok doğru olmayabilir. Doğru olup olmayacağını anlamanın yolu bunu deneyimlemektir. Birçok kondisyonu hesaplıyoruz ve ne kadar ayrıldıklarını veya hepsinin aynı yere gidip gitmediğini görüyoruz. Şimdi tüm bu modellerin erişilebilir olmasının gerçek yararı, onları çok daha doğru olan tek bir tahminde birleştirme olasılığıdır. Bu da ciddi bir büyük veri problemidir. Geçtiğimiz yıllarda bu en iyi kombinasyonu bulma sorununu çözmek için kendi makine öğrenim yöntemlerini geliştirdik ve daha sonra web sitesinde yayınladığımız veya müşterilerimize sattığımız bu tahminlere ulaştık.

Yaklaşık iki yıl önce Flight Simulator projesi üzerinde çalışmaya başladığımızda, havaalanlarının ve belki de bazı üst düzey rüzgarların tahminlerini dahil etmeyi düşünüyorduk ve bundaki hedefimiz pilotların yüksek hızda uçmalarını sağlamaktı. Ancak daha sonra proje çok hızlı büyüdü ve artık hava durumu neredeyse gerçek gibi görünen daha fazla veri elde ettik. Bu nedenle mevcut sürümde bulut mikrofiziğinden türetilen tam 3D buzlanma riski verilerini ekledik. Bu değişkeni başlangıçta düşünmemiştik bile.

Microsoft ile ortaklık Meteoblue için gerçekten heyecan vericiydi çünkü inovasyon hiç durmuyor. Meteoblue’da tahmin edebileceğiniz gibi kod haritaları diyagramlarıyla birlikte çalışıyoruz, ancak uçuş simülatörü ile bile bizim için hesapladığımız verileri ilk kez deneyimleyebiliriz.


Microsoft Flight Simulator forumu için tıklayın.

SimülasyonTÜRK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mars’ın Tarım Stratejisini Belirliyoruz! Red Planet Farming – İlk Oynanış

ETS 2 – 1.38 Güncellemesi: SSAO, Yeni Araç Bayileri, Lille Şehri ve dahası… [Video]