Menu
in , ,

X-Plane’in yeni nesil teknolojisi ile fotometrik ışıklandırma modeli geliyor!

Laminar Research sonunda müjdeyi verdi. X-Plane 11 topluluğunun en çok istediği aydınlatma sistemi nihayet değişiyor. X-Plane‘in yeni nesil teknolojisi paylaşılan teaser videosu ile ortaya çıkıyor. X-Plane 11’deki mevcut ışıklandırma sistemi yerine tamamen yeni fotometrik ışıklandırma modeli geliyor. Videoda X-Plane 11 ve yeni X-Plane‘in karşılaştırmasını izliyoruz. Gölgelendirmeler, yansımalar ve tüm ışıklandırma sistemi çok daha iyi görünüyor. Yeni nesil X-Plane uçuş simülatörünün geliştirildiğini biliyoruz ancak şu an sadece yeni nesil bir teknoloji olarak tanıtılıyor ve X-Plane 12 denilmiyor.

Laminar ekibi yeni sistem üzerinde çalışmaya devam ediyor. Microsoft Flight Simulator sonrası çıta epey yükseldiği için her uçuş simülatörü topluluğunda daha iyi ışıklandırma ve grafikler beklentisi doğu. X-Plane 11’deki eski ışıklandırma sistemi ücretli eklentilerle bile çözülemiyordu. Yeni sistem sayesinde eklentiler de yeni altyapıyı kullanarak daha iyisini yapabilecek. Ancak tüm bu değişiklikler ve yeniliklerin yeni nesil X-Plane’de yer almasını ve herhangi bir grafik vb. eklentilere gerek bırakmamasını çok isteriz. Prepar3D v5 sürümüne göre X-Plane 11’in hem iyi hem de kötü olduğu konular var. Laminar Research kurucusu Austin Meyer de verdiği bir röportajda MSFS’in bulunduğu konuma gelemeyeceklerini, aynı imkana sahip olmadıklarını kabul ediyordu.

Yeni hava durumları ve bulutların da nasıl olacağı şimdiden merak ediliyor. Performanslı volumetrik bulutlar eklenebilecek mi? Bununla ilgili çeşitli eklentiler var. Ancak tüm simülatörün grafik anlamında yenilenmesi çok ama çok güzel olacaktır. Görüntülerdeki ışıklandırma modeli henüz tamamlanmasa da hala bazı sarı renk tonlarını yenisinde de görmek mümkün. Reshade, shaderx, xEnviro, X-Vision gibi eklentilerle bile istenilen seviyeye çıkarmak zor oluyor. Yapılan ayarlar bazı durumlarda geçersiz ve yanlış göstermesine neden oluyor. Yeni sistem bu eklentilerin de işine yarayacak ve daha önce yapamadıklarını yapabilecekler. Prepar3D’deki çeşitli görsel efektler ve zenginlik umarız burada da aynı seviyeye gelir.

Biz de bir X-Plane 11 kullanıcısı olarak yeni ışıklandırma teknolojisini heyecanla bekliyoruz. Kullanıcı dostu olan XP11, MSFS sonrasında çoğu kişinin tercihi olabiliyor. Bir uçuş simülatörünün aktif olarak sürekli geliştirilmesini doğru buluyoruz.

Çok yakında daha fazla ayrıntı ve önizlemeler paylaşılacak.

 


X-Plane 11 forumu için tıklayın.

SimülasyonTÜRK

Leave a Reply

Written by HasanOfke

Exit mobile version