in , ,

Microsoft Flight Simulator 2020 – Simülasyon Dünyası ve İlk Bilgiler Videosu [Türkçe Çeviri]

2020 yılında yayınlanacak olan Microsoft Flight Simulator için Asobo Studios tarafından yayınlanan özellik tanıtım videolarının Türkçe çevirilerini paylaşmaya başlıyoruz. Yeni uçuş simülatörü ile ilgili ilk bilgilerin ve simülasyonun dünyasının anlatıldığı World isimli birinci bölümün çevirisini yayınlıyoruz. Asobo Studios’da görevli kıdemli oyun motoru programcısı Lionel Fuentes aktarıyor. Hem videoyu izleyebilir hem de anlatılanları Türkçe olarak okuyabilirsiniz. Diğer özelliklerin tanıtıldığı videoların çevirilerini yayınlamaya ve ardından onları SimülasyonTÜRK YouTube kanalında değerlendirmeye başlayacağız.


Herkese merhaba, Ben Lionel Fuentes, Asobo stüdyolarında kıdemli oyun motoru programcısıyım. Yeni nesil Microsoft Flight Simulator’ı geliştiriyoruz.  Arkamda gördüğünüz gibi, çalışma arkadaşlarımız tasarlamaya devam etmekte olduğumuz mevcut çalışmamızı test etmekte yoğun çaba gösteriyorlar. Microsoft Flight Simulator üzerinde çalışmaya başladığımızda, bu durum hem korkutucu ve hem de çok heyecan vericiydi çünkü yapacak çok şeyimiz vardı. Yapmamız gereken en büyük şeylerden biri hakkında konuşacağım ve bu uçuş simülatörleri ve yani dünya için en önemli bir özellik.
Tasarladığımız dünya hakkında dört ana noktadan bahsedeceğim.
Mesela veri kaynaklarından bahsedeceğim, Azure’de hesaplayabileceğimiz veri kaynaklarındaki artışa değineceğim ama buna daha sonra döneceğiz. Bant genişliği üzerindeki etkisi hakkında konuşacağız ve daha sonra geliştirdiğimiz bazı prosedürel tasarım tekniklerini anlatacağım. Dünya, yani gezegenimiz gerçekten çok güzel.
Isles Rock’tan Himalaya Dağlarına kadar doğal güzelliklerin yanı sıra, Özgürlük Heykeli, Mont St. Michelle ve Eyfel Kulesi gibi insan yapımı güzelliklerle dolu. Bu yüzden, keyif almanız için simülatörde bu özelliklerin tümünü dâhil etmek istedik.
Bunu yapmaya başladığımızda dünyanın ne kadar büyük olduğunu fark ettik. Devasa bir dünya.
İç yolu değiştirmek zorunda kaldığımız ve tasarım motorumuzdaki tek bir hassas kayan noktadan çoklu
kayan noktaya kadar ilerlemiş bir uzaydaki 3D imajı temsil edecek noktaya kadar gelmiş bulunuyoruz.
Çünkü o kadar büyük bir dünyayla baş etmemiz mümkün değildi. Ve bunun en büyük sonuçlarından biri de büyük veri miktarıydı çünkü dünyayı temsil etmek için çok fazla veriye ihtiyacınız var.
Neyse ki Bing haritaları, statik şehir sayısı için 2 petabayt hava görüntüsü, yükseklik verileri ve 3D
taramaları ile bize yardım için buradaydı. Yani tüm bu veriler bizim simülatörde kullanmamıza hazır bir hale gelmişti ve 40.000’den fazla tahmin ettiğimiz dünyadaki tüm havaalanlarını, 2 milyondan fazla tahmin ettiğimiz dünya çapında tüm şehirleri, dünyadaki tüm yolları ve tüm dağları elde etmemize yardımcı oldu ve temelde tüm dünya etrafında uçmanız için hazır hale geldi. Sadece tüm dünyaya sahip bir simülatör değil, aynı zamanda gerçek dünyaya da uyum sağlayan bir
uygulama. Bunun en büyük kazanımı artık VFR uçuşunun (görerek uçuş) her yerde kullanılabilmesidir.
VFR’nin ne anlama geldiğini bilmeyenler için, bu görerek uçuş kuralları anlamına gelir ve belirli bir şehri
veya nehri gördüğünüz gibi ortamdaki görsel ipuçlarına dayalı olarak uçağınızı uçurmanın bir yoludur.
Örneğin, gerçek hayatta pilotluk yaptığımızda ve DR400’de Garonne Nehri’ni ve Martigues şehrini
gördüğümüzde nereye gittiğimizi çıkarabiliriz.
Şaşırtıcı olan şu ki, bu deneyimi tam da simülatörün içinde yeniden yaratabiliyoruz. Bu yüzden evinizin üzerinden uçmayı denemek için kendinize bir şans vermenizi istiyoruz. Evet, tüm bu verilere ulaştık ancak ondan daha fazla veriye ihtiyacımız da vardı. Bu verilere ihtiyaç duymamızın nedeni ağaçların nereye yerleştirileceğini halen bilmiyorduk. Halen binaların hangi şekillere sahip olması gerektiğini ve çatının hangi renkte olması gerektiğini bilmiyorduk, bu nedenle Azure bulut sistemine aktardığımız ek veriler üretmemiz gerekliydi. Azure, dünyada sayısı 1,5 trilyondan daha fazla olduğunu tahmin ettiğimiz tüm ağaçları tespit etmek için AI (yapay zeka) algoritmalarını ve bilgisayar görüş algoritmalarını kullanmamıza olanak sağladı. Çatıların veya çatı tipinin rengini tespit ederek bina üretim sistemini geliştirmemizi sağladı. Ayrıca,
kullandığımız veri kaynaklarında bu bilgilere sahip olmadığımız eksik binalar bilgilerini eklememizi sağladı.
Dahası, Bing haritalarının hava görüntülerinin kalitesini iyileştirmemizi mümkün kıldı çünkü bazen bazı
alanlar uzaydan bulutlu görünüyordu ve net değildi. Daha sonra bu tür alanları tespit edip üzerinde çalıştık
ve yapı sentezinin bütünleşmesini sağladık. Bahsettiğim şeyleri görselleştirmek gerekirse, işte burada Yeni Gine yakınlarında bir ada görüyorsunuz. Bu konumda yalnızca Bing haritalarını kullanmış olsaydık, ada düz bir görünümde olacaktı ve ağaçlar ve binalar olmayacaktı.

Azure sayesinde yaptığımız taramalarda, ağaçların nerede olduğunu, binaların yerini ve nasıl görünmeleri
gerektiğini tespit edebildik ve bu da bizim dünyanın daha gerçekçi ve doğru/kesin yansımasını aktarmamızı sağladı.
Bunlardan bahsederken internet bağlantı hızım zayıfsa diye düşünüyorsunuzdur. Büyük Bing harita verileri
ve Azure verileri sayesinde dünyanın gerçekçi bir yansımasının keyfini çıkarırken, ya internet hızım
düşükse?
Ya hiç internet bağlantım yoksa?
Tam da bu soruları kendimiz de sorduk ve cevabını üç yönden açıklamak isterim.
İlk olarak uyarlanabilir akış sunmaktayız.
Bunun anlamı, kullandığınız gerçek zamanlı bant genişliğini ölçmemiz ve bant genişliği gereksinimlerimizi
bu ölçüye göre uyarlamamızdır.
Bu demek oluyor ki, bant genişliğiniz ne kadar iyi olursa, genel deneyiminiz o kadar iyi olur.
İkinci olarak tam çevrimdışı mod geliştirdik.
Bu mod hiç internet bağlantınızın olmadığı durumlar için geliştirildi ve bu moda zemin tasarımını sentezlemiş durumdayız.
Ayrıca bu modda tüm bina ve akarsu verilerine ve bazı bölgeler için de ağaç verilerine sahip durumdasınız
ve bunun sonucunda VFR (görerek uçuş kuralları) uçuşun mümkün olduğu bir dünyaya sahipsiniz.
Dünyanın yeterince tatmin edici ve doğru bir yansımasını görebiliyoruz.
Ve üçüncü nokta, dünyanın istenilen bölgelerini önbelleğe alabilmemiz. Bunun anlamı, önbelleğe almak istediğiniz dünyanın herhangi bir bölgesini seçebilir ve çevrimiçi bir ortamda keyif alacağınız aynı kaliteye sahipken çevrimdışı ortamda da bunlara erişebilirsiniz. Yine bu anlattıklarımı görselleştirmek adına, deneyimleyebileceğiniz üç farklı kalite seviyesini göstereceğim.
İlki çevrimdışı moda ait.
Seattle bölgesi çevrimdışı modda bu şekilde görünüyor. Tüm binaları ve akarsuları görebiliyor ve şehri
tanıyabiliyorsunuz.
İkincisi çevrimiçi moda ait Paris şehri. Gördüğünüz binaların birçoğu otomatik olarak oluşturulmakta ve akarsu bilgileri de mevcut. Burada daha net bir dünya görüyoruz ve VFR ile uçuş da mümkün.
Üçüncü de en net kaliteye sahipsiniz. Tahmin edebileceğiniz üzere burası New York şehri. 400 farklı şehrin Bing haritalardaki verilerini fotogrametri yapmamızın bir sonucu. Çok küçük detayları fark edebildiniz mi?
Dünyanın tüm ince detaylarını doğru bir şekilde yakalamak maalesef imkânsız.
Her bir ot sapının tam olarak nerede olduğunu veya belirli bir binada hangi kesin ve net ayrıntıların bulunduğunu bilemediğiniz gibi, bu hassasiyet düzeyini Microsoft Flight Simulator’a eklemek için prosedürel jenerasyona geçtik.
Kir, çim ve asfalt için zemin detayları ekliyoruz. Gerçek 3D geometrik şekilli ot sapları tasarlıyoruz ve milyonlarcasını ekrana aktarıyoruz. Suyun gölgesini bile o kadar gerçekçi yansıtmaya çalışıyoruz ki rüzgârın suda yarattığı etkiyi dalgalanma efekti olarak gösteriyoruz. Yollara ve binalara gece yanan ışıklar ekliyoruz. Aynı zamanda binalara daha fazla detay ekleyip sizin daha gerçekçi bir dünyada bulunmanızı sağlıyoruz. Gördüğünüz gibi burası Bretagne Fransa’da çekilmiş bir görüntü ve anlayacağınız üzere prosedürel çim üretiliyor, üretilen o küçük evler var, ayrıca üretilen bu ağaçlar var ve hepsi prosedürel. Ayrıca denizde suyun gölgesinin bile yansıması var ve bu o alanın çok daha gerçekçi bir görüntüsünü
sunmaktadır.
Microsoft Flight Simulator’un sundukları şimdilik bu kadar.
Umarız siz de bizim kadar zevk alırsınız.
Çok teşekkürler.

Video

 


Diğer bölümlerin çevirileri de yayınlanacaktır. Ayrıca her bölümün değerlendirme videosunu YouTube kanalımızda paylaşmaya çalışacağız. Çevirileri ve yayınlayacağımız haberler ile videoları lütfen çevrenizle paylaşın. MFS 2020’nin çıkışına kadar bir sürü içerik oluşturmak istiyoruz. Ve ardından tüm gelişmelerini aktarmak istiyoruz.

Microsoft Flight Simulator 2020 forumu için tıklayın.

 

SimülasyonTÜRK

2 Comments

Leave a Reply
  1. iyide konsol boyutu nasıl olacak orası hâlâ pek aydınlatılabişmiş değil. ki fs9 fsx zamanında bile bisürü eklenti harici olarak dışarıdan eklenen fsuipc olmak üzere çok çesitli yazılımlar, evine home kokpit kurup 5-6 ekrandan görüntü alan, dışarıdan pc ile haberleşen özel kart takıp fmc mcp bağlayanlar falan bu adamların beklentilerini xbox karşılayamaz ki. işin bu boyutu pcye özel kalıp da xbox ta sadece basit bir oyun gibi mi çalışacak? microsoft xboxa ayrı pcye ayrı bişey mi yapacak? ki geriye dönük xbox one da falan desteklenmez heralde sadece son çıkacak olan yeni konsola yapılıyor büyük bir ihtimal. birde eklenti pazarı ne olacak. işin içine xbox girinci doğal olarak eklentiler microsoft dükkanından satılacak her eklenti geliştiricisi xbox un dükkanına girer mi? ve bunun neticesinde eklenti geliştiricisi microsoft la kârını paylaşmak isteyecekmi. ms dükkanından satılsa bile pc ye oranla büyük bir fiyat farkı olur konsolda, bazı eklentiler sadece pc ye özel de olabilir. şu anda bile konsol oyunları ucuz değil. misal tamam konsolda da eklenti desteği verilecek tüm gelişticilerde gelecek dediler şuanda pmdg ngx in fsx/p3d için pc ortamında bile fiyatı 50 dolardan satılıyor, yuvarlak 300 TL eder şuanda almak istesem, konsol boyuntunda 600-700 TL ye fırlar heralde fiyat. pro olanlar pmdg aerosoft gibi detaylı uçak ister. microsoft simulatörün içinde default olarak procuları memnun edecek düzeyde detaylı uçak verekmi hiç eklentiye ihtiyaç duymadan yoksa eklentileremi devredecek o tarafı. tahminim işin pro boyutu pc ye özel olacak galiba.

    • Xbox Series X konsolu için optimize ediliyor. Ancak 3. parti eklentiler ya da benzeri durumlar burada geçerli olmaz. Alan kişi gamepad ya da joystick yardımıyla keyfine bakar. Zaman zaman yeni eklentiler de neden gelmesin. Mevcut nesil için çıkmayacağı belli. MFS mevcut sanal pilot kitlesinden ziyade hiç denememiş, uzaktan seyreden insanlara da ulaşabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cities Skylines için Tesla Cybertruck modu

Microsoft Flight Simulator – Hava Durumu Simülasyonu Özelliği – Weather 2. Bölüm [Türkçe Çeviri]