in ,

Göz Ovuşturması Sonucu Oluşan Çağın Kornea Hastalığı: Keratokonus

Göz Ovuşturması Sonucu Oluşan Çağın Kornea Hastalığı: Keratokonus

Keratokonus, gözdeki kollajen adı verilen liflerin giderek zayıflayarak korneayı tutamaması ve korneanın şeklinin bozularak ileri doğru koni şeklinde uzamasıdır.  Keratokonus, korneadaki koruyucu maddelerin azalmasından kaynaklanır. Kornea hücreleri zararlı yan hücreler üretebilmektedir. Normal olarak korneanın bu hücrelerden kurtulması gerekir. Kollajen liflerin bu atıklarıdan kurtulması gerekir. Antioksidan seviyesi düşer, kollajen zayıflar ve şişer.

Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen keratokonus hastalığı kornea tabakasının kırıcılık özelliğini yitirmesine ve ağır astigmata ve bulanık görmeye neden olmaktadır.  Bu görüş bozuklukları ise günlük hayattaki faaliyetleri oldukça sınırlamaktadır.

Keratokonus genellikle her iki gözde de meydana gelmektedir. Belirtileri hemen ortaya çıkabileceği gibi yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Genetik olarak da görülebilen bu hastalık nedeniyle var olan Keratokonus sebebiyle çocuklarınızı düzenli olarak kontrol ettirmeniz de fayda vardır.

Keratokonus Hastalığının Nedenleri

Buna net bir cevap verememekle beraber uzmanlar genetik etkinin olduğunu varsaymaktalar. Yapılan araştırmalara göre keratokonus hastalığının taşıyan her 10 kişinden 1’inin ailesinde keratokonus öyküsü bulunmaktadır. Bununla beraber gözleri şiddetli kavuşturma, Retinitis pigmentoza, Down sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, saman nezlesi gibi durumlar keratokonus hastalığı açısından risk oluşturmaktadırlar.

 

Keratokonus Hastalığı Belirtileri

Hastalığın belirtilerini taşıdığını düşünen kişiler keratokonus hastalığı belirtileri şeklindeki sorularına cevap almak isterler.  Hastalık sonucu kornea koni şeklinde ilerler ve yüzeyi pürüzsüzlerşir bu nedenle astigmat meydana gelir. Korneanın önü genişledikçe daha yakın bir görüş nedeniyle bulanıklık meydana gelir. Bu belirtilerin dışında doktor muayenesinde fark edilen belirtiler ile tanı konulabilir.

  • Artış gösteren miyop ve astigmat
  • Ani görme değişikliği
  • Tek bir gözle bakarken Çift görme
  • Hem yakın hem de uzak görünen nesneler birbirine karışmalar
  • Kişinin aniden parlak ışıklar görmesi
  • Doktor muayenesinde gözde çizgiler
  • Çift veya üçlü saydam görüntüler görme
  • Özellikle geceleri bulanık görme

diğer keratokonus belirtileri arasında yer almaktadır.

Doktorun kesin tanıyı koyması için kornea çevresinin ölçülmesi gerekmekedir. Korneal topografi yardımıyla ölçülen korne çevresi hastalık için net bir teşhis imkanı ortaya çıkarmaktadır.

Keratokonus hastalığına sahip ebeveynlerin 10 yaşından itibaren risk altında oldukları için çocuklarını kornea topografisine götürmeleri gerekir. Erken tanı bu hastalık da oldukça önemlidir.

 

Keratokonus Görme Hasarı Yaratır Mı ?

Keratokonus sebebiyle görme bozukluğu endişesi olan hastalar için cevabımız evet yaratabilir. Korneada meydana gelen deformasyon sonucu gözlük veya kontakt lens kullanmadan görüş imkansız hale gelebilir.

Eğer mevcut görme problemleriniz var ve keratokonusdan haberiniz yoksa lazer düzeltme ameliyatları durumu daha ciddi hale getirebilir. Çizikler korneayı daha fazla zayıflatabilir ve görüşü daha kötü hale getirebilir.

Keratokonus Tedavisi Nasıldır ?

Teşhis edildikten sonra, Keratokonus nasıl geçer sorusu oldukça merak edilen sorulardan birisidir. Tedavi hafif vakalarda genellikle gözlük kullanımı ile başlamaktadır. Gözlüğün yeterli olmadığı durumlarda kontakt lens kullanılmaktadır.

Hafif  vakalarda hastalık gözlük ile genellikle tedavi edilebilmektedir. Gözlük ne kadar işe yarasa da son aşamada korneayı ve görüşü düzenlemek amacıyla kontakt lens kullanmak gerekecektir.

Bir başka tedavi intra korneal ring adı verilen, kornea tabakasına halka şeklinde bir nesne yerleştirilmesine bağlı bir tedavidir.

Kornea çapraz kollajen bağlanma tedavisi hastalığın kötüleşmesini engellemektedir. Bu tedavi yardımı ile koni şeklini azaltmak ve görüşü iyileştirmek amacıyla kornea yüzeyinin altına bir implant yerleştirilir. Bu tedavinin amacı hastalığın ilerlemesini durdurmak ve görüntü kırılma bozukuluğunu ortadan kaldırmaktır. Bu sayede donör kornea arayışına ve nakline gerek kalmamaktadır. Gelişen teknoloji yardımıyla etkinliği kanıtlanmıştır bir tedavidir. Türkiye’de bu tedaviyi uygulayan doktorlar bulunmaktadır.

Gözlükler veya kontakt lensler yardımıyla düzenli bir görüş sağlanmaz ise kornea nakli gerekebilir. Bu, korne merkezinin çıkarılmasına ve yerine donör bir kornea yerleştirilmesine dayalı bir tedavi yöntemidir. Genellikle son çare olarak bu tedavi uygulanmaktadır.

Keratokonus Hastalığının Beraberinde Getirdiği Sorunlar

Göz hastalıkları doktorlarına göre bazı durumlarda belirti göstermeksizin aniden kornea şişmesi ve skarlaşması meydana gelebilmektedir. Bu durum korneanın iç yapısının yırtıldığını veya içine sıvı girdiğini göstermektedir.

İlerleyen sahfalarda konileşen kornea yaralanabilir ve sonucunda körlük gibi problemler ortaya çıkarır. Bu durum kornea nakliyle tedavi edilebilir. Keratokonus hastalığının getirdiği sorunlardan korunmak için belirtileri iyi gözlemlemeli ve erken tanı için en kısa sürede doktora gitmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

American Truck Simulator – 1.39 güncellemesi için Experimental Beta çıktı!

İstanbul Oyun Fuarına Gelenlere Yakınlardaki Konaklama Önerileri