in , ,

Gerçekçi sürüş fiziklerine odaklanan My Truck Game için erken erişim sürümü çıktı!

YouTuber Cristineltr‘nin geliştirdiği soft body physics odaklı kamyon sürüş simülasyonu My Truck Game, Steam’de erken erişime çıktı. Unity oyun motorunu kullanan My Truck Game daha önce bizlere ücretsiz bir demo ile sunulmuş ve topluluktan sürüş fizikleri bakımından olumlu tepkiler almıştı. Aradan geçen sürede Christian Cristinel çeşitli araçlar eklemeye devam etti. Bunları da sık sık kendi YouTube kanalından paylaştı.
Erken erişim sürümünde 18 araç ve 3 harita var. Görevler yok. Garajdan aldığınız kamyonlarla istediği her yere gidebiliyor ve boş haritalarda dolaşıyorsunuz. Sürüşün keyfini çıkarmak, aracın süspansiyon hareketlerini izlemek hoşunuza gidebilir.
Süspansiyon fizikleri, lastik deformasyonu ve genel olarak odaklanılan soft body physics ile My Truck Game elbette uzun süredir geliştiriliyor ancak kişisel bir proje ve oyunlaştırılmış bir yapısı yok. Haliyle ciddi bir geliştirme planı ve bunu yapacak bir takıma da sahip değil.
Christian aslında bir programcı değil ve bu ilk oyunu haliyle beklentileri buna göre ayarlamak gerekiyor. Çoğu kişinin zaman harcayıp ortaya çıkarabileceği bir içerik var. Aslında ortada bir oyun yok. Sürüş fiziklerine odaklanılmış bir simülasyon ortamı var. Steam’de erken erişime çıkma amacı destek toplamak olsa da bu fiziklerle tek başına bir anlam ifade etmiyor. Profesyonel yaklaşılmadığı için de yazık oluyor.
Oyunda basit bir arayüz var ve garaj kısmından içerisinde bulunan kamyonları ve otobüsleri seçebiliyorsunuz. Bunlar detaylı modeller veya çeşitli işlevsel özelliklere sahip değil. Ne grafikler ne arayüz ne de bir oyunda ihtiyacımız olan diğer özellikleri barındırmıyor.
2024’in ilk çeyreğinde erken erişimden ayrılmayı düşünüyor. Erken erişim boyunca gelecek güncellemelerle daha fazla harita, traktörler, iyileştirilmiş fizikler, daha fazla kamyon ve otobüs ile taşıma/nakliye görevleri eklenecek. Elbette bunlar yeterli değil ve doğru bir erken erişim planı bile değil.
Gelecek olan güncellemeleri takip edeceğiz. Umarız daha ciddi bir geliştirme planı ile yola devam edilir. Ancak topluluğun bu tür projelere karnı tok.

Özellikler

  • Bu oyun fiziklere odaklanan bir off-road kamyon ve otobüs simülasyonudur. Ana önceliği ağır araçlar için lastik deformasyonu ve süspansiyon simülasyonudur.
  • Oyun bu aşamada 18 araç ve 3 harita içeriyor.
  • Oyunda şu an herhangi bir görev yok. Sadece garaja gidiyor ve istediğiniz aracı seçiyor, bulunan 3 haritada serbestçe sürüyorsunuz.
  • Araçları simüle etmeye yönelik yaklaşımında gerçek bir lastiğin yapacağına benzer şekilde deforme olabilmesi için soft body physics kullanılarak bir lastiği simüle etmeye çalışmaktadır.
  • Sırasıyla lastikler, süspansiyona(leaf springs) bağlıdır. Aracın aksı ise janta bağlı olurken süspansiyon ise şasiye bağlı olarak geliştirilmiş.
  • Şasi üzerinde diğer parçalara bağlı olan kamyon kabini, tahrik milleri(akslar), damper kutusu, hidrolik silindiri ve çamurluklar var.
  • Lastikler, süspansiyon ve aracın gövdesi soft body physics kullanırken diğer parçalar ise rigid body physics kullanıyor.
  • Araçtaki tüm parçaların kendi kütlesi var ve birbirleriyle etkileşime giriyorlar. Aracın davranışını da bu özellikler belirliyor.

Steam’de 13,50 TL fiyatla satışa sunuldu.

 

 

Ekran görüntüleri

 




Yeni video

Mart 2020’de çektiğimiz demo videosu

 

Cristineltr’nin oynanış videosu

My Truck Game ana konusu için buraya tıklayın.


SimülasyonTÜRK

3 Comments

Leave a Reply
  1. Ya kardeş senin şu yorumların çok tilt. Çoğu kişi yapabiliyorsa sende yap Bi oyun onu oynayalım sadece boş yorum.

  2. Bence doğru söylemiş. Steam bu tür çöplükleri doğrudan satışa koymamalı. Farklı bir kategori oluşturup kişisel çalışmalar vs adı altında yayınlanmalı. Bu gerçekten boş bir çalışma. Unreal engine indirsen örneklerle bunu yaparsın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ETS 2 TR Extended Map: Marmara Edition Part 1 için Çıkış Tarihi ve İlk Oynanış

ETS 2 TR Extended Marmara Part 1 İlk Oynanış ve Değerlendirme