in , , , ,

ETS 2 ile ATS’de Süspansiyon ve Ağırlık Dağılımının Simülasyonu! 

ETS 2 ile ATS’de Süspansiyon ve Ağırlık Dağılımının Simülasyonu! 

SCS Sofware “ETS 2 ve ATS’nin son DLC’leri ne bu kadar uzun sürdü?” sorusuna teknik olarak cevap veriyor. 

 SCS Software yeni blog yazısı ile bazı konulara açıklık getiriyor. Euro Truck Simulator 2 ve American Truck Simulator’ın son çıkan DLC’lerinin neden bu kadar uzun sürdüğünü teknik bir dille anlatmaya çalışıyor.
Bir yılı aşkın süredir SCS programlamacıları ve test ekibi oyunlara daha ilginç kargo ve römork kombinasyonları olan en çok istenen özelliklerden çift dorseler, ağır nakliye kargoları ve çok masfallı dorseleri getirmek için çok fazla zaman harcıyor. Bunun neden bu kadar zor ve gecikmeli geldiğini merak edenler için anlatmaya başlıyorlar. Sonuçta şu anki simülasyonlardan önce 18 Wheels of Steel serisinde çalışan yol trenleri vardı. Fakat fizik simülasyonunda o zamandan bu yana uygunluk ve eşlik eden karmaşıklık büyüklük sırasına göre artmış. Her şeyin dengede ve senkron durumunda olduğundan emin olmakta işler karmaşıklaşıyor. Birçok tekerleğin yola dokunuğu römorkun verimli fiziklerinin zorlu bir görev olduğu kanıtlanıyor; özellikle kargo ağırlığı dağılımı ve eşlik eden süspansiyon yükleri ile çok tekrarlamaları gerekiyormuş.
Bir yaşam boyunca bir römork binlerce ve binlerce ton kargoyu taşıyarak, mümkün olduğunca az bakım yaparak ideal bir şekilde çalışabilir. Zorlu taleplere dayanabilmek, yükü güvenli şekilde hedefine ulaştırmak için yükün ağırlığını gözlemlemek çok önemlidir. Bir römorka aşırı yük bindirir veya ağırlığı doğru bir şekilde dengeleyemezseniz römork, süspansiyon veya tekerleklere zarar verebilir, yola zarar verebilir ve en önemlisi de böyle bir çalışmanın güvenli olmamasıdır. Taşımacılık sektörü bu sebeplerden ötürü daha fazla ve daha ağır yükleri taşımada teknik ve yasal sınırlamaları aşmak için çözümler benimseyerek genellikle çoğu durumda çekiciya ve yarı römorka daha fazla uzunluk ve dingil eklenmesiyle bu tür zorlukların üstesinden gelebiliyor.
Sadece aks sayısı ile değil, nerede oldukları ve yük altında iken römorkun bir bütün olarak nasıl davranılacağı ile ilgilidir. Kuzey Amerika ve Avrupa arasında önemli farklar vardır.
Avrupa’da yasal ağırlık kamyon ve römork kombinasyonunun toplam uzunluğunu sınırlamak ve toplam ağırlığının yol yüzeyinde herhangi bir tekerliği çok sert basıtmrayacak şekilde dağıtılmasını sağlar. Bu yasa sonucunda çekicinin arka akslarına ilave aksların eklenmesine ve nispeten sınırlı uzunlukta römorkun altına cömertçe geçebilmesine yol açmış. Mühendisler birbirlerine yan yana daha fazla tekerlek takmanın lastik temizleme ile ilgili sorunlara neden olduğunu fark edince (yüksek yanal sürtünme ilgili bölüm 2.1.3) tekerleklerin dönüşü hatta yönlendirilebilmesini sağlayan yaratıcı bir çözümü kabul etmişler.

Diğer yandan ise ABD’de yasal düzenleme toplam TIR uzunluğu konusunda daha esnek. Tabii her dingilin ağırlığı konusunda hala zor kısıtlamalar var ama ağırlıkların kısa bir uzunlukta yoğunlaşmadığından emin olmanın yanı sıra akslar arasındaki mesafeleri arttırmaya yönelik bir mevzuat da bulunuyor. Mühendisler bunu Federal Köprü Brüt Ağırlık Formülüne uyacak şekilde ağırlığı yayarak römorkların daha uzun yapılmasını sağladı(kaynak).

Lastik aşınmasını azaltmak ve yeterli bir şekilde dönüş yapabilmek için birden fazla pivot/bağlantı noktasına sahip römorkların üretilmesini benimsemişler.
 
Süspansiyonun birincil görevi tekerleği yolda tutmaktır. Tekerleklerin sebep olduğu sürtünmenin fren veya köşesine yetecek kadar olduğundan emin olması için tekerleiği yere etkili bir şekilde iter. Yanal rüzgardan kaynaklanan yol darbeleri, çukurlar, pürüzlü yollar veya beklenmedik ağırlık kaymalarından kaynaklanan darbelerin enerjisini emer. Süspansiyon sistemi son derece dayanıklı olmalı ve her dingilin her bir tekerliğin yükünü ayrı ayrı alan kendi süspansiyon sistemi var, çevreye karşı enerjiyi emen dinamik bir sistem olarak çalışır. Kargo taşımacılığında kullanılan farklı süspansiyon türleri de vardır fakat onlar gelecek yazıda paylaşılacak.
Frenler bir aracın tartışmasız olarak en kritik parçasıdır. Ya karayolundaki başkalarının güvenliği bakımından ya da yükün güvenliği açısından hepimiz amaçlandıkları gibi çalışmalarını isteriz. Araçta birden fazla aks varsa her aks kendi fren sistemine sahip olmalıdır.
SCS ekibinin karşılaştığı en karmaşık problem ise ağırlığın, yeni römorkların çoklu dingilleri(aks) ve pivotları boyunca dağılımı olmuş. Ağırlık dağılım algoritmalarını, yeni römorklarda çalışması için yeniden hazırlamak ve eski römorklardan olumsuz etkilenmemesini sağlamak için yeniden yapmak zorunda kalmışlar.
Süspansiyon simülasyon kodunun sayısal kararlılığıyla ile devam eden savaşları henüz bitmemiş!
Testler ve ayarlama boyunca özellikle geri destek ve ters yönlü direksiyonu yeni öğrenmeleri gerektiğinde birçok komik olayla karşılaşmışlar. Bazıları oldukça komikmiş. Hataların ayıklanmasında çok eğlenmişler. Genel anlamda römork davranışının oyuncunun girdisi ile doğru şekilde çalışması görünüyormuş. Özellikle ETS 2 için yönlendirilebilir römorklarla birlikte onlar için en büyük zorluk olarak kanıtlanmış. SCS ekibi kesinlikle bu özelliklerle çalışmaktan çok büyük keyif almış. Kararlılıkları ve özverili çalışmaları sonucunda deneyimleri ve yorulmak bilmeyen çabanın nihai ürünü olarak tüm kullanıcılar ile paylaşmaları onlar için çok gururlu bir anmış.

American Truck Simulator ve Euro Truck Simulator 2 için çıkan Ağır Nakliye Dorseleri/Heavy Cargo Pack DLC’lerinin hikayesini okudunuz. Çok yakında yeni güncellemeleriyle çift dorseler de eklenecek.
SimülasyonTÜRK
https://www.simulasyonturk.com/american-truck-simulator-heavy-cargo-pack-dlc-cikti/
https://www.simulasyonturk.com/euro-truck-simulator-2-heavy-cargo-pack-dlc-cikti/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

theHunter: Call of the Wild – ATV Saber 4X4 DLC’si Çıktı!

Gran Turismo Sport için Thrustmaster T-GT Üst Seviye Direksiyonu Tanıtıldı!