in ,

ETS 2 Studio Kullanarak Araçlara Skin (Paintjob) Yapımı

ETS 2 Studio Kullanarak Araçlara Skin (Paintjob) Yapımı – Mod Dosyalarını Hazırlama

Daha önce sizlere istediğiniz çekiciye nasıl skin yapacağınızı anlatmıştık. Fakat modu hazırlarken başka birinin yaptığı bir modun dosyalarını kullanıyorduk ve skini istediğimiz hale getirebilmek için def dosyalarıyla ve kodlarla uğraşıyorduk. ETS 2 Studio programı sayesinde mod dosyalarınızı kendiniz oluşturabilir ve kodlarla uğraşmaya gerek duymazsınız.

ETS 2 Studio programını kullanabilmek için skin yapmayı zaten biliyor olmanız gerekiyor. Eğer bilmiyorsanız aşağıdaki resimlere tıklayarak öğrenebilirsiniz. Tüm konuları sırayla okuyun.

düz skin renklendirilebilir skin metalik skin

ETS 2 Studio programını buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Fakat bu sürüm eski ve Yeni Actros’a ait dosyalar bulunmuyor. Yeni sürümü ise beta sürümünde. Bunu indirebilmek için bu linkte bulunan forumlarına kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olduktan sonra bu linkte bulunan konudan indirebilirsiniz.


Programı kurmakla uğraşmadan açabilir ve anında kullanmaya başlayabilirsiniz. Açtıktan sonra karşımıza şöyle bir ekran çıkıyor.

ets 2 studio 1

 

Bu menünün sol bölümünde oyunda orjinal olarak bulunan ve mod yapımcılarının yaptığı bazı araçlar bulunuyor. Bu menüden skin yapmak istediğiniz aracı seçin;

ets 2 studio 2

ve yukarıdaki resimde kırmızı ile gösterilen “Skin Properties” bölümüne tıklayın. Karşımıza böyle bir ekran çıkıyor.

ets 2 studio 3

Bu sayfada skinimizin ana özelliklerini belirleyeceğiz. Kırmızı ile gösterilen bölgeye skininizin oyunda görünmesini istediğiniz adını yazın. Sarı ile gösterilen bölgeye yazacağınız isim modunuzun içinde bulunan tüm dosyaların adı olacak. Buraya aşağıdaki isimlerden birini yazarsanız, oyun yanlış algılayabilir ve oyunda bazı değişikliklere sebep olabilir:

  • daf
  • daf_xf_euro6
  • iveco
  • iveco_h
  • man
  • mercedes
  • mercedes_actros_2014
  • renault_m
  • renault_p
  • scania_r
  • scania_streamline
  • volvo_fh16
  • volvo_fh16_2012

Yeşil bölgede ise dört tane seçenek bulunuyor. Yaptığınız skinin türüne göre herhangi birini seçmelisiniz. Fakat ETS  Studio programında metalik skin yapmak sorunlu bir iş. Modunuzu kaydettikten sonra skin yapımı rehberlerinde anlatıldığı şekilde def dosyasındaki bazı değişiklerle skininizi metalik hale getirebilirsiniz. Bu yüzden “Metallic Color” seçeneğinin yanında tik olmadığından emin olun.

Eğer yaptığınız skin boyanabilir değil, yani düz bir skinse; veya DXTBmp programındaki “Alpha Channel” özelliğini kullanılarak yapılmış, aracın bir bölümü yapımcının boyadığı şekilde, diğer bölümü ise oyuncunun oyun içinde kendine göre renklendirebileceği şekilde ise “Airbrush” seçeneğini seçin. Eğer yaptığınız bir düz skinse ve oyun içinde sağ tarafta bulunan renk seçme ekranını görmek istemiyorsanız bunu def dosyasında manuel bir şekilde değiştirebilirsiniz. ETS Studio bize bu imkanı maalesef sunmuyor.

Eğer yaptığınız skin iki, üç veya dört ayrı bölgesi oyun içinde farklı renklerle boyanabilen bir skin ise “Mask” seçeneğini seçin.

“Single Color” seçeneği ise bazı çekici modlarına skin yapanların kullanabileceği bir şey. Sadece oyun içindeki “Özel Renk” seçeneğini o çekici moduna da getirebilmek için kullanabilirsiniz.


Mavi ile gösterilen bölgeye yazacağınız rakam skininizin oyunda kaçıncı seviyeden sonra alınabilir olacağını belirler. Oyuncu o seviyeye gelemezse sizin skininizi kilitli olarak görür. Fakat ben bu kutucuğa sıfır yazmama rağmen mod onuncu seviyede açılır halde kaydediliyor ve manuel olarak def dosyasından değiştirmek zorunda kalıyorum. Sizin de başınıza gelirse siz de manuel olarak değiştirebilirsiniz.


Mor renk ile gösterilen kutucuğa yazacağınız rakam skininizin oyun içindeki fiyatını belirler.


Turuncu renkle gösterilen seçeneğin yanındaki kutucuğa tik atarsanız skininiz oyun içinde parçacıdaki stok renkler arasında da alınabilir olur. Bildiğiniz gibi renklendirilebilir bir skin yaptıysanız bu seçeneği işaretlememelisiniz. Zaten resimdeki yeşil bölgede bulunan “Mask” seçeneğini seçerseniz otomatik olarak kutucuk işaretlenmemiş oluyor. Ancak bir bölümü renklendirilebilir bir skin yapıp “Airbrush” seçeneğini seçtiyseniz bu özellik gerçekleşmiyor ve size de dikkatli olmak kalıyor.


Kahverengi veya koyu kırmızı ile gösterilen yerdeki seçeneğin yanındaki kutucuğu ise skini yaparken kullandığınız şablon türüne göre işaretlemelisiniz. Eğer “Düz Skin Yapımı” konusunda bahsedilen birinci tür şablon kullandıysanız bu kutucuğu boş bırakmalısınız. Eğer ikinci tür bir şablon kullandıysanız kutucuğu işaretlemelisiniz.


Turkuaz renkle işaretlenen butona tıklarsanız karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkıyor.

ets 2 studio 4

Eğer skininiz renklendirilebilir ise bu pencereyi kullanarak skininizin siyah ile boyadığınız, yani renklendirilebilir kısmının oyun içinde ilk seçildiğinde görünecek olan rengini ayarlayabilirsiniz.


Resimde pembe ile gösterilen kısımdaki seçenekleri kullanarak skininizin seçtiğiniz aracın hangi kabin seçeneklerinde kullanılabileceğini ayarlayabilirsiniz. Skininiz şaretlediğiniz kabin seçeneklerinde kullanılabilir olur.




“Skin Properties” adlı sayfayla işimiz bu kadar.  Şimdi diğer sayfalardan biri olan “Truck Skin” sayfasına geçelim. Bu sayfada hazırladığımız skin resmini veya DDS dosyasını ekleyebiliyoruz. Ancak ETS 2 Studio programı, skin dosyanızın formatını kafasında göre ayarlayabiliyor veya değiştirebiliyor. O yüzden skin dosyanızı DDS formatına rehberlerde anlatıldığı gibi uygun şekilde çevirip kaydedin ve mod dosyanıza kendiniz ekleyin. Fakat modu ETS 2 Studio programında kaydedebilmek için herhangi bir skin dosyasını eklemeniz gerekiyor. Sonra değiştirmek şartıyla skin dosyanızı, aşağıdaki resimde kırmızı ile gösterilen butona tıklayarak ekleyebilirsiniz.

ets 2 studio 5




Eğer skininiz sizce belirlenmiş oyunda değiştirilebilen iki, üç veya dört bölümden oluşuyorsa yukarıdaki menüden “Skin Masks” bölümüne geçin. Karşınıza çıkan pencere şöyle:

ets 2 studio 6

Resimde kırmızı ile gösterilen seçenekleri skin resminize göre ayarlamalısınız. Eğer skininiz renklendirilebilir iki ayrı bölümden oluşuyorsa skin resminizi seçerken kullandığınız renklerin dışındaki renklerin seçeneklerinin yanında bulunan kutucukları işaretleyin. Örneğin skin resminizde siyah ve mavi renklerini kullandıysanız “Lock green mask color” ve “Lock red mask color” seçeneklerini işaretlemelisiniz. Üç bölümden oluşan bir renklendirilebilir skin yaptıysanız skin resminde kullanmadığınız rengin kutucuğunu işaretleyin. Eğer dört bölümü farklı renklerde boyanabilir bir skin yaptıysanız hiçbirini işaretlemeyin. İşaretlediğiniz renkler sizin resminizde bulunmadığı için oyundaki renk seçme ekranında bu renkleri temsil eden butonlar bulunmayacak.


Resimde sarı renkle gösterilen butonlara tıklarsanız karşınıza renk seçme ekranı gelir. Burada seçeceğiniz renkler, sizin skin resminizde bulunan bölgelerin boyahanede ilk seçim anında hangi renklerle görüneceğini belirler.




Sıra geldi “Workshop Icon” bölümüne. Bu bölümde ise skininizin boyahanedeki skin seçim ekranında görünecek olan resmini seçebiliyorsunuz. Ancak yukarıda anlatılan kafasına göre format seçme veya değiştirme olayı burada da geçerli. Yani skininizin boyahane simgesinin bulunduğu DDS dosyasını manuel olarak modunuza eklemelisiniz. Bu menüde de herhangi bir resim veya dosya eklemeden modunuzu kaydedemiyorsunuz. Bu yüzden aşağıdaki resimde kırmızı buton ile gösterilen butona tıklayarak herhangi bir dosyayı ekleyebilir, veya sarı ile gösterilen butona tıklayarak varsayılan boyahane simgesini ekleyebilirsiniz.

ets 2 studio 7




Modumuz hazır. Artık geriye sadece kaydetmek kaldı. Bunun için programın üst bölümünde soldan dördüncü yeşil renkli disk butonuna tıklayabilir ve modunuzu kaydedebilirsiniz. Kaydetmeden önce bu butonun sağında bulunan seçeneğin solundaki kutucuğu işaretleyerek modunuzun SCS dosyasını kilitleyebilir, başkalarının değişiklik yapmasına veya kullanmasına engel olabilirsiniz.

Modu kaydettikten sonra gerekli DDS dosyalarını değiştirmeyi unutmayın 😀


İsterseniz modunuzu Mod Manager’a uygun hale getirebilirsiniz. Öğrenmek için bu linkte bulunan rehberi okuyabilirsiniz. 


İdris Bilal Erdoğdu – Uşaklı™

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Written by Uşaklı™

SimülasyonTÜRK, Uşaklı™

ETS 2 için Mercedes-Benz Axor Modu

American Truck Simulator: Ulusal Kamyon Sürücülerini Takdir Haftası